Zavod za transfuzijsku medicinu u Banjaluci: Dobrovoljni davaoci održavaju zalihe krvi - BIGportal.ba
Banja Luka

Zavod za transfuzijsku medicinu u Banjaluci: Dobrovoljni davaoci održavaju zalihe krvi

Zahvaljujući brojnim humanim ljudima i akcijama dobrovoljnog davanja raspolažemo sa dovoljnim količinama krvi tokom ljetnog perioda, a većih problema nema ni tokom cijele godine, saopšteno je Glasu Srpske iz Zavoda za transfuzijsku medicinu.

Pored dobrovoljaca ali i onih koji aktivno daju krv svake godine u misiji humanosti su policajci i drugi službenici Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske. Tako je bilo u prethodnih nekoliko dana.

I Zavoda za transfuzijsku medicinu istakli su da je potreba za dozama dragocjene tečnosti u najtoplijem dijelu godine povećana jer je u odnosu na cijelu godinu, tokom ljetnih vrelina smanjen je broj davalaca krvi zbog godišnjih odmora i raspusta.

“U tom periodu često je povećan i broj saobraćajnih nesreća pa je samim tim veća potreba za krvlju”, pojasnila je specijalista transfuziolog – Snežana Cimeša Čeko. Prema njenim riječima, veoma je bitno kontinuirano podizati svijest društva o potrebi dobrovoljnog davanja krvi, jer je pacijentima potrebna tokom cijele godine.

“Akcije dobrovoljnog davanja krvi su od velikog značaja za obezbjeđivanje adekvatnih zaliha tokom cijele godine. Upravo zbog toga, pravimo godišnji raspored akcija i na taj način omogućavamo da se one pravilno rasporede tokom svih 365 dana”, rekla je Cimeša Čeko. Još je istakla da su zalihe najdragocjenije tečnosti u stalnom porastu jer svijest dobrovoljnih davalaca raste iz godine u godinu.

“Darivanju krvi odazivaju se građani svih starosnih uzrasta od 18 do 65 godina. Posebno nam je drago da se sve više mladih polaže ispit iz humanosti”, rekla je Čeko. Apelovala je na sve građane da, uprkos akcijama dobrovoljnog davanja koje su od velike pomoći Zavodu, krv ima kratak rok trajanja pa je zbog toga potrebno da se zalihe neprestano obnavljaju.

“Pozivamo sve zdrave, punoljetne građane da dođu u najbližu transfuziološku službu i daruju krv te na taj način možda spasu nečiji život a naše rezerve održimo na zadovoljavajućem nivou”, zaključila je Cimeša Čeko.

Grupe

Prema aktuelnim podacima Zavoda za transfuzijsku medicinu, trenutno stanje zaliha krvi svih krvnih grupa je stabilno.

“U našoj populaciji je najzastupljenija krvna grupa A pozitivna oko 35 odsto, a najmanju zastupljenost ima AB negativna krvna grupa oko 1,5 odsto Zalihe su popunjene srazmjerno prisutnosti određenih krvnih grupa”, kazala je Cimeša Čeko

Danas objavljeno

Novac je problem: Trenutno nema sredstava za proslavu Nove godine na otvorenom

M.

Banjaluka ipak neće ostati bez jesenje sadnje

M.

Dugačak red ispred vakcinalnog punkta: Banjalučani u velikom broju došli po “Fajzer”

M.

Ostavite komentar