"Zavisnost od video-igara biće sve veća u narednim godinama" - BIGportal.ba
PlayGameR Tehnologija

“Zavisnost od video-igara biće sve veća u narednim godinama”

Četiri dana je jedna devojčica od 17 i po godina danju spavala, a noću sa drugaricom igrala igrice i gledala filmove na mobilnom telefonu. Ovo je rezultiralo konvulzivnim napadom, podaci su iz beogradske Hitne pomoći.

“Problem je veći nego što se čini. Iako video-igrice postoje već relativno dugo, ovaj stepen, ova količina i ovaj broj video-igara koji se danas prezentuje je iz dana u dan sve veći. Utisak je da ovo što se sada dešava će se odraziti tek u narednim godinama”, kaže za Prvu TV Dr Aleksandar Vujošević, psihijatar Specijalne bolnice za bolesti zavisnosti.

“Opasnost je posebno velika, naročito kada se radi o deci i mladim ljudima kojima nije još došlo ni do formiranja svih struktura u mozgu, koje utiču na razne stvari. Veoma često imamo danas decu kojima je jedna od prvih igračaka neka video-igrica ili igra na telefonu, laptopu ili nečemu sličnom”, dodaje dr Vujošević.

Kako on navodi, opasno je jer ni sami roditelji, a ni deca, ne znaju gde je ta granica. Zavisnički potencijal video-igrica po nekim istraživanjima je gotovo isti kao kod heroina.

“Formiranje adikcije ide veoma brzo. Imamo nemogućnost kontrole, kada deca obećaju roditeljima da neće više igrati igrice i onda ne mogu to da ispune. Ne zato što neće, već zato što ne mogu”, navodi Vujošević.

Igranje video-igrica, koje ne možemo isključiti, mora se ograničiti. Roditelji bi trebalo da razgovaraju sa decom i objasne im zašto je to tako, kaže doktor.

Danas objavljeno

Svjetsko prvenstvo u Doti 2 na fudbalskom stadionu – klubovi putuju 100km zbog toga

Zeljka

Amazon otkriva datum objave i cijenu Huawei Nova 9 telefona u Evropi

Zeljka

Canalys: Samsung je isporučio najviše telefona tokom trećeg tromesečja

Zeljka

Ostavite komentar