Zavirite u fabriku u kojoj se sklapa prvi Aston Martin SUV - BIGportal.ba
Auto-moto Ostalo

Zavirite u fabriku u kojoj se sklapa prvi Aston Martin SUV

Britanski proizvođač i zvanično je otvorio novi pogon u Velsu.

Fabrika u mestu Sent Aten u Velsu drugo je postrojenje Aston Martina, pored glavnog pogona u Gejdonu. I dok Gejdon ostaje središte proizvodnje sportskih modela ovog proizvođača, u fabrici u Velsu počinje da se sklapa prvi SUV u istoriji Aston Martina, model DBX.

Foto: Aston Martin promo

Kada fabrika dostigne svoj maksimalni kapacitet u drugom kvartalu 2020. godine, u njoj će biti zaposleno 600 radnika, a u planuje da se kasnije ovaj broj poveća na 750.

Aston Martin DBX imao je premijeru u novembru. Britanska auto-kompanija očekuje da će oko 90% ukupne proizvodnje ići u izvoz.

Foto: Aston Martin promo

Automobil dobija snagu od AMG-ovog 4.0-litarskog twin-turbo V8 motora koji proizvodi 549 KS (404 kW) i razvija 700 Nm maksimalnog obrtnog momenta.

To je dovoljno da automobil težak 2.245 kg ubrza iz mesta do “stotke” za 4,5 s, dok je maksimalna brzina ovog krosovera 291 km/h.

Foto: Aston Martin promo

Motor je uparen sa 9-brzinskim automatikom, snaga se prenosi na sva 4 točka, a Aston Martinov SUV je opremljen i aktivnim centralnim diferencijalom, kao i diferencijalom sa ograničenim proklizavanjem pozadi.

Inače, u pogonu u Velsu proizvodiće se i ograničena serija električne verzije modela Aston Martin Rapide E.

Danas objavljeno

Vozite automobil uz pomoć džojstika, dolazi sljedeće godine

Vanja A

G klasa dobila potenciju u imenu

Vanja A

Za kralja može sve – od limuzine SUV

Vanja A

Ostavite komentar