Zavedite okusom ljubavi: Čokoladne strasti - BIGportal.ba
Hrana i zdravlje

Zavedite okusom ljubavi: Čokoladne strasti

U nastavku vam donosimo pet nekonvencionalnih recepata kojima ćete obradovati nepce

Kuglice od čokolade i keksa

Sastojci:

200 g keksa s margarinom

150 ml mlijeka

1 vrećica bourbon vanilinog šećera ili malo ekstrakta vanilije ili preskočite ako nemate

200 g margarina sobne temperature

300 g tamne čokolade

šarene mrvice, ribana čokolada, kakao, mljeveni keksi (za umatanje)

Priprema:

Kekse sameljite u sjeckalici ili dobro izlupajte u krpi ili plastičnoj vrećici, kako bi se skroz usitnili. Prelijte ih toplim mijekom s vanilinim šećerom pa dodajte i so. Margarin na sobnoj temperaturi izmiksajte dok ne postane kremast. Dodajte kekse s mlijekom i dobro izmiksajte, a zatim umiješajte i otopljenu čokoladu. Ostavite u frižideru da se stisne dovoljno da možete formirati kuglice.

Pripremite razne opcije za umatanje kuglica. Pomoću kašičice vadite dio po dio smjese i dlanovima oblikujte kuglice. Smjesa se topi u rukama pa ih često perite ili koristite rukavice. Svaku kuglicu uvaljajte u pripremljeni posip pa spremite u kutiju i držite u frižideru do četiri dana. Dobar tek!

Dvostruki užitak

Sastojci:

Za tijesto:

100 g margarina

2 kašike kakaa u prahu

175 g šećera

125 g brašna

½ kašičice sode bikarbone

prstohvat soli

1 jaje

75 g kiselog vrhnja

Za mousse od čokolade:

125 grama čokolade za kuhanje

1 jaje

200 g vrhnja za šlag

Glazura:

50 g putera

2 kašike kakaa u prahu

30 ml mlijeka

100 g šećera u prahu

Priprema:

Zagrijte rernu na 200 Celzijevih stepeni i uključite venitlirajuću opciju na 180 Celzijevih stepeni. Za tijesto zakuhajte u loncu uz stalno miješanje margarin, kakao u prahu i 100 ml vode. Pomiješajte šećer, brašno, sodu bikarbonu i so u posudi. U mješavinu od brašna umiješajte jaje, kiselo vrhnje i toplu kakao masu. Izlijte tijesto u okrugli kalup obložen papirom za pečenje. Pecite u zagrijanoj rerni na srednjoj rešetki 25-30 minuta. Izvadite kolač iz rerne i ostavite da se ohladi u kalupu na rešetki. Za čokoladni mousse nasjeckajte čokoladu te ostavite da se otopi u metalnoj posudi s vrućom vodom.

Razmutite pjenjačom jaje i kašiku vode u okrugloj metalnoj posudi. Stavite metalnu posudu u kipuću vodu i odmah snažno tucite jaje pjenjačom 20-30 sekundi. Izvadite posudu iz vode i umiješajte tekuću čokoladu. Ostavite da se smjesa ohladi na sobnoj temperaturi. Zatim umutite šlag te umiješajte. Izvadite kolač iz kalupa pa prerežite jednom vodoravno oštrim nožem.

Vratite donji biskvit u kalup. Po tome raspodijelite nadjev od čokoladnog moussea i ostavite da se hladi 15 minuta. Stavite gornji biskvit na to tako da je odrezana površina okrenuta prema dolje i lagano je pritisnite. Stavite tortu u frižider na najmanje pet sati, ili najbolje preko noći. Za glazuru zakuhajte uz miješanje margarin, kakao, mlijeko i šećer u prahu. Izvadite čokoladnu tortu iz kalupa i stavite na tanjir za torte. Prelijte tortu glazurom, izrežite na komade i poslužite.

Tart od lješnjaka

Savjet: Umjesto proteinskog praha možete koristiti dvostruku količinu kakaa za pečenje! (u neki krugic)

Sastojci:

Za biskvit:

30 g bademovog ili integralnog brašna

10 g proteina u prahu, okus čokolade

10 g kakaa za pečenje

30 g nemasnog svježeg sira

1 bjelance

3 g praška za pecivo

30 g zaslađivača po izboru, npr. stevije, eritritola

Za kremasti nadjev:

250 g nemasnog svježeg sira

100 g krem sira

1 jaje

15 g praška za puding od čokolade

5 g kakaa za pečenje

5 g mljevenih lješnjaka

malo sladila po izboru

Za ukras:

Ferrero Rocher kuglice, zgnječene

mljeveni lješnjaci

Priprema:

Pomiješajte brašno, kakao za pečenje, proteinski prah i prašak za pecivo. Zatim dodajte sir, bjelance i zaslađivač pa miješajte dok ne nastane fleksibilno tijesto. Ako je tijesto grudasto, možete dodati malo mlijeka. Obložite tijestom kalup za pečenje. Pecite na 200 Celzijevih stepeni u rerni desetak minuta. U međuvremenu, pripremite nadjev: miješajte sir, krem sir, jaje, puding u prahu, kakao za pečenje, mljevene lješnjake i malo zaslađivača dok ne dobijete glatku smjesu. Kad je podloga tarta pečena i ohlađena, stavite na nju kremu i zagladite je. Zatim pecite tart 30-ak minuta na 175 Celzijevih stepeni u zagrijanoj rerni. Za ukras možete po tartu posuti mljevene lješnjake i zdrobljene „Ferrero Rocher“ kuglice.

Dvobojna panna cotta

Sastojci:

Za tamni sloj:

10 g želatina u listićima

500 ml slatkog vrhnja

100 g šećera

prstohvat soli

200 g  čokolade, grubo narezane

Za svijetli sloj:

10 g želatina u listićima

500 ml slatkog vrhnja

50 g šećera

na vrh noža sjemenki vanilije

Za ukrašavanje:

sezonsko voće

kakao u prahu

Priprema:

Za tamni sloj:

Listiće želatina potopite u hladnoj vodi prema uputi na pakovanju. U lončiću pomiješajte vrhnje, šećer i prstohvat soli. Sve zagrijavajte na umjerenoj vatri povremeno miješajući dok ne dođe do tačke vrenja. Maknite s vatre pa dodajte ocijeđeni želatin. Vratite na laganu vatru i miješajte dok se želatin ne rastopi. Ponovno maknite s vatre i umiješajte čokoladu. Miješajte dok se čokolada potpuno ne rastopi.
Ovu smjesu rasporedite u četiri desertne čaše i ostavite da se potpuno ohladi. Ako želite da kreme u čaši budu pod kosim uglom, onda čaše ostavite hladiti u nakošenom položaju tako da ih podbočite smotanom kuhinjskom krpom.

Za bijeli sloj:
Dok se čokoladni sloj panna cotte hladi, vi pripremite bijeli sloj. Listiće želatina potopite u hladnoj vodi prema uputi na pakovanju. U lončiću pomiješajte vrhnje, šećer i sjemenke vanilije. Sve zagrijavajte na umjerenoj vatri povremeno miješajući dok ne dođe do tačke vrenja. Maknite s vatre pa dodajte ocijeđeni želatin. Vratite na laganu vatru i miješajte dok se želatin ne rastopi. Dobijenu smjesu rasporedite na ohlađeni tamni sloj. Sve dobro ohladite prije posluživanja. Poslužite ukrašeno svježim voćem i posipano kakaom.

Azra.

Danas objavljeno

Ćufte u sosu i tjestenina sa kiselim kupusom: Dva starinska jela

Zeljka

Ne jedite “s nogu”, potrebno je da ovoliko sažvaćete hranu i riješićete nadimanje

Zeljka

Nedovoljno i brzo žvakanje hrane može izazvati više problema nego što mislimo: Stručnjaci upozoravaju

Vanja A

Ostavite komentar