26. Marta 2021.

Zavarničilo zbog Evrovizije

Big Portal

Makedonska radio-televizija je saopštila da će formirati komisiju koja će razmotriti njegovo učešče na evropskom muzičkom takmičenju.

Gavranlijev je izazvao burne reakcije u Severnoj Makedoniji video-spotom za pesmu “Here I stand”, sa kojom će učestvovati na Evroviziji.

U prvobitnoj verziji spota, snimljenoj u galeriji, vidi se umetničko delo u bojama bugarske zastave. Taj deo je izbrisan, a Gavranlijev se izvinio rekavši da to nije bila namerna provokacija.

Gavranlijev je ranije u intervjuu potvrdio da ima i bugarsko državljanstvo na osnovu porekla, što je dodatno povećalo zahteve dela javnosti da se povuče sa takmičenja.

https://youtube.com/watch?v=nd4YfjVWrro

Ambasador Severne Makedonije u Sofiji Vladimir Krastevski pozvan je na sastanak u bugarsko ministarstvo spoljnih poslova, gde mu je rečeno da “Bugarska očekuje da Severna Makedonija brani pravo svakog građanina na slobodno samoopredeljenje”.

“Razlog za ovaj razgovor su česte manifestacije govora mržnje i diskriminacije u Severnoj Makedoniji od strane zvaničnika prema građanima zemlje koji izjavljuju da imaju bugarski identitet ili makar simpatije prema Bugarskoj i njenom narodu”, saopštilo je bugarsko ministarstvo.

Bugarska je u decembru blokirala evropske integracije Severne Makedonije zbog govora mržnje i nerešenih istorijskih i jezičkih sporova.

Evropska radio-difuzna unija je ranije saopštila da će se Evrovizija ove godine održati u maju u Roterdamu po zdravstvenom protokolu koji podrazumeva da se svi učesnici, pevači i novinari redovno testiraju, navodi “Juroaktiv”.

Od učesnika se takođe zahteva da pet dana pre putovanja u Holandiju budu u karantinu, a tokom takmičenja će moći da napuštaju hotel samo zbog događaja organizovanih u okviru Evrovizije.

“Uz pomoć opsežnog testiranja, nošenja maski, higijenskih mera, ventilacije i inovativnih mera, stvorićemo okruženje u kojem će zaposleni, umetnici i novinari moće da rade što bezbednije”, izjavio je producent takmičenja, dodajući da je protokol napravljen po ugledu na sportska takmičenja.

O prisustvu publike tek treba da bude odlučeno.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare