Zatvorila se zemlja na vrhu "crne liste" EU - BIGportal.ba
Svijet Vijesti

Zatvorila se zemlja na vrhu “crne liste” EU

U Belgiji je od danas na snazi drugo opšte zatvaranje od početka pandemije Kovida-19.

U državi koja na dnevnom nivou broji preko 15.500 novoinficiranih i 113 preminulih, zatvorene su sve neesencijalne prodavnice, suspendovane sve uslužne delatnosti koje zahtevaju fizički kontakt, rad na daljinu je obavezan, a jesenji raspust je produžen do srednine meseca.

Kontakti među građanima su ograničeni na jedan bliski kontakt van domaćinstva, a na otvorenom ne sme biti okupljanja više od četiri osobe. Na teritoriji cele zemlje na snazi je policijiski čas, a zatvoreni su svi kulturni i sportski objekti, kao i kafići i restorani.

Iako su belgijske vlasti pozvale građane da ne kreću na put bez preke potrebe, briselski aerodrom je tokom vikenda bio preplavljen putnicima koji su pokušavali da izađu iz zemlje pre opšteg zatvaranja.

Nacionalni Centrar za javno zdravlje Belgije konstatuje danas da je u zemlji pošle nedelje zabeležno i preko 20.000 novoinficiranih u jednom danu i upozorava da je još dug put do kraja paklenog perioda.

U Belgiji je od početka pandemije korona virusom zaraženo preko 440.000 ljudi, a preminulo 11.737. U poslednje dve nedelje Belgija se nalazi na vrhu “crne liste” EU sa 1.781,1 infekcija na 100.000 stanovnika.
(Tanjug)

Danas objavljeno

Srpskoj listi 100 odsto glasova u Severnoj Mitrovici, Radojević ubjedljiv

M.

Uhvaćena nova mula na “Tuđmanu”

M.

Američki i kanadski vojni brodovi kod Tajvana; Kina bijesna

M.

Ostavite komentar