Zatvorena pivara stara 400 godina zbog korone - BIGportal.ba
Svijet Vijesti

Zatvorena pivara stara 400 godina zbog korone

Pivara Vernek iz istoimenog gradića u Bavarskoj osnovana još 1617. godine, prestala je da radi zbog korona virusa.

Male pivare su prije svega živjele od snabdjevanja kafana, a kako su kafane zatvorene to će vjerovatno izazvati masovno zatvaranje tih svojevrsnih kućnih manufaktura, koje su umnogome zavisile i od održavanja lokalnih festivala.

Njemačka vlada je naložila da zabrana masovnih skupova važi bar do 1. septembra, a procjenjuje se da bi poslije bilo potrebno najmanje godinu dana da se male pivare vrate na nivo proizvodnje i prodaje prije izbijanja pandemije.

Nije im pomogla ni dostava piva i čaša na kućne adrese da bi se kupci mogli pridružiti on-line degustaciji.

Kristin Lang, iz porodice vlasnika pivare u Verneku, rekla je da je odluka o zatvaranju donjeta uz “mnogo suza”.

“Na tržištu piva je već bila teška borba sa žestokom konkurencijom. Niko ne zna koliko će dugo trajati korona virus, kada će doći do poboljšanja i da li će se restorani uopšte otvoriti”, rekla je ona.

Po istraživanju udruženja pivara Njemačke, 87 odsto pivara skraćuje radno vrijeme, koristeći vladin program koji isplaćuje do 60 odsto neto plate tokom ove krize. Ali drugi programi poput olakšavanja dobijanja kredita i odlaganja naplate poreza su im manje korisni, kažu pivari.

Holger Ajhele, generalni sekretar Nemačkog udruženja pivara, rekao je da mnoge pivare neće preživjeti ovu krizu.

”Pored pivara koji su fokusirane na restorane, ima puno i tzv. zanatskih pivara, koje još nisu profitabilne, i koje su pozajmile novac za finansiranje svog pokretanja”.

Te pivare su doprinjele da posljednjih godina ukupan broj proizvođača piva u Njemačkoj poraste na preko 1.500.

Generalni direktor porodične pivare “Felde” u blizini Hajdelberga, Maks Špilman koji je deveta generacija iste porodice na tom mjestu, procjenjuje da će prodaja u aprilu, maju i junu pasti za 30-40 odsto.

“Ako 85 odsto piva prodajete restoranima, onda vam sada preostaje samo 15 odsto prihoda”, rekao je on i dodao da polaže nadu u prodaju piva po kućama.

Špilman se nada da će kriza nagnati ljude da podrže svoje lokalne pivare, proizvođače hrane, restorane i hotele i takvu perspektivu kombinacije globalnog i lokalnog nazvao je “glokalnom”.

(Agencije)

Danas objavljeno

“Nadamo se da Rusija ne igra igre”

M.

SAD tražile sastanak Savjeta bezbjednosti o Ukrajini

M.

Policijska akcija u Prijedoru, jedno lice uhapšeno

M.

Ostavite komentar