Zatvaraju se 73 pružna prelaza u Srpskoj - BIGportal.ba
Republika Srpska / BiH Vijesti

Zatvaraju se 73 pružna prelaza u Srpskoj

U planu je da još 73 putna prelaza preko pruga u Srpskoj budu trajno zatvorena, potvrđeno je iz resornog ministarstva.

Nakon posljednje tragedije, koja se dogodila proteklog vikenda, kada je u banjalučkom naselju Derviši poginula djevojka, raspitali smo se šta je uzrok ovih nesreća, a nadležni tvrde da se na poboljšanju bezbjednosti kontinuirano radi.

“Na prugama kojima upravljaju ‘Željeznice Republike Srpske’ nema neobezbijeđenih putnih prelaza i svi oni su obezbijeđeni u skladu sa zakonskim propisima”, rekli su za “Nezavisne” iz Ministarstva saobraćaja i veza RS.

Kako su dodali, na prugama normalnog kolosijeka koje su u eksploataciji nalazi se 248 putnih prelaza i svi oni su obezbijeđeni adekvatnim nivoima osiguranja.

“Od 248 prelaza, 13 je osigurano branicima, 23 signalno-sigurnosnim uređajima i 212 saobraćajnim znakovima na putu i trouglom preglednosti”, navode iz resornog ministarstva.

Dodaju da je neophodno stanje na terenu uskladiti sa članom 49 Zakona o željeznicama Republike Srpske, a koji propisuje da razmak između dva ukrštanja željezničke infrastrukture i javnog puta ne može biti manji od 2.000 metara.

“Samim usklađivanjem došlo bi do smanjenja broja putnih prelaza, a na ovim aktivnostima kontinuirano rade ‘Željeznice Republike Srpske’ i jedinice lokalne samouprave, čija je saglasnost neophodna prilikom ukidanja svakog putnog prelaza. U sklopu ovih aktivnosti u 2018. godini zatvorena su tri putna prelaza, a planirano je trajno zatvaranje još 73 putna prelaza”, preciziraju iz Ministarstva.

Naglašavaju i to da se sam ovaj proces u praksi pokazao kao teško sprovodiv zbog otpora stanovništva mjesnih zajednica ili naselja u blizini putnih prelaza čije se ukidanje razmatra.

“Napominjemo da su projekti osiguranja putnih prelaza na višem stepenu osiguranja jako skupi i da, na primjer, uvođenje osiguranja svjetlosnom i zvučnom signalizacijom sa polubranicima košta oko 250.000 KM”, kažu iz Ministarstva.

I iz “Željeznica Republike Srpske” takođe potvrđuju da su pokrenuli aktivnosti na smanjenju ukupnog broja putnih prelaza.

“Za te aktivnosti neophodna je i podrška lokalnih zajednica, koje moraju dati saglasnost prilikom ukidanja svakog putnog prelaza, kao i saglasnost upravljača puta”, navode iz “Željeznica Republike Srpske”.

U tom javnom preduzeću kažu da se tokom prošle godine desio jedan udes na putnim prelazima “Željeznica Republike Srpske”. U toj nesreći, odnosno sudaru voza i automobila, jedno lice je poginulo.

Inače, od 2014. do prošle godine na prugama “Željeznica Republike Srpske” ukupno se desilo 12 udesa na prelazima.

“Svi putni prelazi na prugama ‘Željeznica Republike Srpske’ obezbijeđeni su u skladu sa zakonskim propisima, a način i nivo osiguranja putnog prelaza zavise od kategorije puta, dopuštene brzine na pruzi i gustine drumskog saobraćaja, što je definisano zakonom i propisima koji uređuju oblast željeznica”, kažu za “Nezavisne novine” iz “Željeznica Republike Srpske”.

Dodaju da je činjenica da do tragičnih posljedica ne bi dolazilo da drugi učesnici u saobraćaju poštuju saobraćajne propise.

Savjet banjalučke mjesne zajednice Zalužani ponovo je od “Željeznica Republike Srpske” zatražio da razmotre zahtjeve mještana za poboljšanje bezbjednosti na sva tri prelaza na području Zalužana.

“Predlažemo da u najkraćem mogućem vremenu budu preduzete mjere i aktivnosti da bi bezbjednost građana bila podignuta na najviši nivo”, navedeno je u saopštenju iz tog savjeta mjesne zajednice, odakle su osudili politizaciju saobraćajne nesreće na pružnom prelazu u banjalučkom naselju Derviši.

(Nezavisne)

Danas objavljeno

Pandemija korone mogla bi da bude gotova ove godine

M.

Lavrov: Moskva i Berlin zainteresovani da se situacija na Balkanu razvija prema pozitivnom scenariju

M.

SZO traži što prije podatke o vakcinama

M.

Ostavite komentar