Zatvara se i Engleska, Džonson se obratio javnosti - BIGportal.ba
Svijet Vijesti

Zatvara se i Engleska, Džonson se obratio javnosti

Engleska će ući u drugi “lokdaun” na mjesec dana, a informaciju je javnosti saopštio britanski premijer Boris Džonson.

Ugostiteljski objekti i neesencijalne trgovine moraće se zatvoriti u navedenom periodu, navode izvori za BBC.

Ali za razliku od lokdauna koji se u Engleskoj dogodio ovoga proljeća, škole i fakulteti smiju ostati otvoreni.

Međunarodna putovanja biće moguća isključivo zbog posla.

Građani će moći putovati u inostranstvo isključivo zbog posla. 

Premier Liga se nastavlja, ali će amaterski sportovi biti stavljeni na čekanje.

Očekuje se da će “lokdaun” takođe uključivati ograničenja putovanja, a na snagu stupa u četvrtak i trajaće do 2. decembra.

Džonson je naveo neke od izuzetaka zbog kojih građani mogu napustiti svoje domove – odlazak u školu/na fakultet, posao (u slučaju da se ne može raditi od kuće), vježbanje i rekreacija na otvorenom, medicinski razlozi, kupovina osnovnih namirnica i briga za druge.

Britanski premijer kaže kako će Božić ove godine biti značajno drugačiji nego inače. “Iskreno se nadam da ako sada poduzmemo oštre mjere da ćemo omogućiti porodicama širom zemlje da budu zajedno”, rekao je Džonson.

Izgledi za vakcinu u prvom kvartalu 2021. godine daju razlog za optimizam da će proljeće biti bolje, izjavio je danas britanski premijer Boris Džonson, nakon što je najavio novu blokadu Engleske do decembra.

“Optimističan sam da će se sve ovo biti mnogo bolje i sasvim drugačije do proljeća. Nije samo to što imamo sve bolje lijekove i terapije, već i realnu nadu u vakcinu u prvom kvartalu sljedeće godine”, rekao je Džonson na konferenciji za novinare.

On je naveo da sada postoji neposredna perspektiva korištenja više miliona jeftinih, pouzdanih i, prije svega, brzih testova pomoću kojih se može dobiti rezultat u roku od 10 do 15 minuta.

Najpesimističniji model predviđa 4000 smrti dnevno ako se ne uvedu nove mjere

Ranije je BBC imao uvid u dokumente koji sugerišu da je Ujedinjeno Kraljevstvo, pod uslovom da se ne uvedu strožije mjere, na putu prema puno većem broju smrtnih slučajeva od covida-19 nego za vrijeme prvog talasa.

Jedan od modela sugeriše da bi broj smrti mogao doseći 4000 dnevno. Ta brojka bazira se na modelu koji pretpostavlja da neće biti novih, strožijih mjera. Ali većina modela predviđa da bi broj smrtnih slučajeva dnevno mogao biti maksimalno 2000.

Britanskom premijeru se na press-konferenciji pridružio vodeći zdravstveni zvaničnik Engleske Chris Witty te glavni vladin naučni savjetnik Sir Patrick Vallance.

(index.hr)

Danas objavljeno

Opozicija traži novo brojanje za predsjednika RS i za Narodnu skupštinu

Vanja A

Opozicija u Srpskoj sutra predaje zahtjev za poništavanje izbora za predsjednika

Vanja A

Policija provjerava glasanje u Krajišniku odakle potiče Trivićeva

Vanja A

Ostavite komentar