12. Novembra 2020.

Zatražena hitna mobilizacija svih kapaciteta zdravstvenih ustanova

Big Portal

Krizni štab je naložio hitnu reviziju Kriznog plana pripravnosti u uslovima epidemije virusom korona u Kantonu Sarajevo sa stepenasto razrađenim opcijama postupanja u više mogućih scenarija razvoja epidemije, sa aspekta postupanja primarne zdravstvene zaštite i proširivanja bolničkih kapaciteta.

Štab je formirao operativno tijelo, čiji zadatak je upravljanje dodatnim kapacitetom – stacionarom za opservaciju kovid pacijenata, na čijem uspostavljanju se radi, saopšteno je iz Službe za odnose sa javnošću Kantona Sarajevo.

Ovaj stacionar će imati kapacitet do 100 mjesta, a u pripremu njegove uspostave uključen je UNDP koji pruža logističku podršku, kao i Civilna zaštita Kantona Sarajevo, koja je u obavezi da pripremi krevete, pregrade i drugu neophodnu opremu.

Ovo tijelo čine predstavnici četiri ustanove i to Doma zdravlja Kantona Sarajevo, Zavoda za hitnu medicinsku pomoć, Zavoda za medicinu rada ovog kantona i Zavoda za javno zdravstvo Kantona Sarajevo.

U saopštenju se dodaje da će svi stručni, administrativni i logistički kapaciteti Kriznog štaba i Ministarstva zdravstva Kantona Sarajevo, kao i drugih institucija Vlade Kantona biti na raspolaganju ovom tijelu.

Operativno tijelo će biti u obavezi da sačini prijedlog angažovanja i mobilizacije svih neophodnih kadrova i zdravstvenih ustanova u Kantonu Sarajevo, po ranijoj odluci kantonalne Vlade.

Јedan od zadataka ovog tijela biće i utvrđivanje i realizacija svih neophodnih predradnji za uspostavljanje stacionara za opservaciju kovid pacijenata. /kraj/vsa/da

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare