15. Marta 2019.

„Zatezanje omče i potiskivanje Srba“: Moskva o situaciji na severu Kosova

Big Portal

Albanske kosovske vlasti preuzimaju vlast na administrativnoj granici, motivišući to potrebom da se prekine uvoz nelegalnih, kako oni smatraju, isporuka robe iz Srbije uprkos stoprocentnim carinama koje je Priština uvela u novembru prošle godine.

Pogoršava se situacija sa dostupnošću nekih životnih namirnica, pre svega pojedinih prehrambenih proizvoda, dodala je Zaharova.

Priština je objavila poternicu za nizom važnih ličnosti srpske zajednice. Koncentrišu se prištinske snage 7. marta ove godine prištinska skupština donela je ultimativnu platformu koja jednostavno obesmišljava dijalog Beograda i Prištine, kao i nedavni pokušaji da se uspostavi kontrola nad srpskim delom kombinata „Trepča“ i, zapravo, ostavi bez posla nekoliko hiljada radnika. Ove mere kosovskih vlasti predstavljaju zatezanje omče i metodično potiskivanje Srba iz pokrajine kako bi stvorili za njih nemogući uslovi, kao i zastrašivanje u duhu etničkog čišćenja, naglasila je ona.

„Gde su sve evropske strukture za zaštitu prava? Gde su ljudi koji se bave pitanjima ljudskih prava i koji se razumeju u problem ovog regiona?“ upitala je Zaharova.

Ona je dodala da su međunarodne snage za Kosovo obavezne da ispunjavaju mandat koji im je poverio Savet bezbednosti UN i ne dozvole nasilje nad kosovskim Srbima.

Sadašnja kriza na severu Kosova predstavlja posledicu višegodišnje popuštanja Prištini od strane spoljnih pokrovitelja — Sjedinjenih Američkih Država i Evropske unije, koje su obavezne da utiču na ponašanje ekstremista, ukazala je ona.

„Ovo objašnjava trenutne preterane apetite kosovskih Albanaca, njihovu nepomirljivu politiku u dijalogu sa Beogradom. Vašington i Brisel su dužni da ograniče ekstremiste iz Prištine koji su vaspitani pod pokroviteljstvom Zapada“, istakla je ona.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare