4. Aprila 2019.

Zašto žene ostaju u lošim vezama?

Big Portal

Često nježniji pol koči i bojazan da ne ostanu same, a ponekad i to što žive u prošlosti – u danima kada su u vezi bili srećni.

On tvrdi da će se promijeniti

Ako razmišljate o raskidu, u vezi sa narcisoidnom sobom to nije lako učiniti. On će stalno moliti za drugi pokušaj, tvrditi da će se promijeniti, ali to je malo vjerovatno. Možda će se na početku truditi, ali kasnije će to splasnuti, jer veoma je teško mijenjati navike koje su njegovane godinama. Posebno, kada muškarac to ne radi zbgo sebe, već zbog partnerke.

Ne žele da se suoče sa problemima

U životu, pa i u vezi, nije se lako suočiti sa problemima. Upravo zbog toga žene ostaju u odnosu koji im ne odgovara. Ne žele da se suoče sa istinom i radije razmišljaju o tuđim problemima nego o svojima, pa im se vlastite svađe ne čine toliko teškima.

Ne žele da priznaju da su pogriješile

Teško je priznati svoje greške, pogotovo po pitanju izbora partnera. Niko ne želi javno da kaže da je precjenio partnera, pa ostaje u vezi koju ne žele i pokušavaju da je poprave. Raskid bi za njih bio lični poraz.

Običan seks pretvorio se u vezu

Teško je upustiti se u nešto nepoznato, pa se pripadnice ljepšeg pola često drže onog što znaju zato što se boje onog što slijedi. Već na samom početku znale su da on nije dobar za njih ili da nije njihov tip, ali privukla ih je odlična seksualna energija. Mislile su da mogu da kontrolišu svoje emocije i uživaju u ležernoj vezi, ali zaboravile su na zbližavanje koje nastaje zbog seksa. I tako neko, za koga znate da je loš za vas, odjednom postane vaš partner.

Ne žele da se suoče sa stvarnošću

U pojedinim situacijama jednostavno je teško otići zato što se iznova nadate da će se stvari poboljšati. “Možda će prestati da me vara ako smršam pet kilograma”, “Sve će biti bolje ako pronađe dobar posao” – samo su neke od fraza žena koje se boje da se suoče sa stvarnošću. One za sve krive sebe i pristaju na loš odnos zato što su već u glavi iskonstruisale bolju verziju partnera. Nadaju se da će se on promijeniti, ali kao što smo već rekli – to se rijetko kada desi.

Fokusirane na davne trenutke

Veze s emocionalno nedostupnim partnerom, narcisom ili onim kojim se boji obaveza najčešće počinju odlično, zato što je takav tip ljudi pravi manipulator. Oni su šarmantni na početku, a onda odjednom postaju grubi. Te iznenadne promjene mogu ženu da navedu da pomisli kako je ona kriva za njegovu promjenu, odnosno da ju je sama izazvala. Stoga se fokusiraju na početak kada je sve bilo divno i nastoje da se takvi trenuci promijene.

U partneru vide samo dobre strane

Neke žene u lošoj vezi ostaju zato što se stalno nadaju da će se partner promijeniti. Koncentrišu se isključivo na njegove vrline i vjeruju kako se ispod grubih ispada i dalje krije onaj čovjek u kog su se zaljubile. Nadaju se da će se uz malo truda ti ispadi prorediti, a nježan čovjek kakav je bio na početku veze ponovno pojaviti.

Boje se obaveza

Žene koje se boje obaveza najčešće nesavjesno traže partnere s kojima veza nikad neće otići na viši nivo. Čim stvari postanu ozbiljne, one bježe, ali ne žele to da prizanju. Spremne su da dobru vezu žrtvuju, pa često završe u odnosu s nekim ko ih ne poštuje i ne želi da veza napreduje. Međutim, njima to donekle odgovara, uprkos poniženjima i nedostatku intime. One žele partnera koji se jednako kao i one boji veze, da bi kasnije mogle da mu pripišu krivicu za lošu vezu.

Ne znaju za bolje

Veza daje osjećaj zajedništva i teško ju je prekinuti čak i ako je loša za vas. Žene radije trpe uvrede i poniženja jer smatraju da je samački život precjenjen. To je češće kod onih pripadnica nježnijeg pola koje su odrasle u nasilnom okruženju, pa to isto nesvjesno traže i u partneru. Njihova misija je da promijene emocionalno nedostupnog muškaraca ili nasilnika, ali to je bez stručne pomoći gotovo nemoguće.

24sata.hr

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare