3. Aprila 2020.

Zašto u Nju Orleansu od korone umiru dvaput više nego u Njujorku?

Big Portal

“Mi smo jednostavno bolesniji”, kaže Rebekah Gee, koja je do januara bila ministarka zdravstva Luizijane.

“I prije ove pandemije imali smo velike disparitete u zdravstvenoj situaciji, a možete misliti koliko su sad povećane”, dodala je.

Uz Njujork i Sijetl, Nju Orleans je jedno od prvih žarišta korona virusa u SAD. Tamo je, međutim, stopa smrtnosti dvaput veća nego u Njujorku i četiri puta veća nego u Sijetlu.

Stanovnici Nju Orleansa pate od pretilosti, dijabetesa i hipertenzije

Stanovnici Nju Orleansa pate od pretilosti, dijabetesa i hipertenzije po stopama koje su više od nacionalnog prosjeka. Ljekari i javnozdravstveni zvaničnici kažu da su takvi pacijenti ranjiviji na COVID-19.

Otprilike 97 posto umrlih u Luizijani od COVID-19 imalo je neku prethodnu bolest, po podacima tamošnjeg ministarstva zdravstva. Dijabetes je bio prisutan kod 40 posto umrlih, njih 25 posto bili su pretili, hronična bolest bubrega bila je u 23 posto slučajeva, a problemi sa srcem u 21 posto.

Nju Orleans, u kojem je dosad umrlo više od 115 ljudi, mogao bi biti nagovještaj šta će se događati kad pandemija stigne punom snagom do drugih dijelova američkog juga i srednjeg zapada koji isto imaju visoke stope pretilosti, dijabetesa i visokog pritiska.

Češća je hronična pretilost

Mogao bi to biti i dodatni znak upozorenja za Sjedinjene Države u cjelini jer je tamo hronična pretilost češća nego u drugim razvijenim zemljama.

Bolnice javljaju o slučajevima u više generacija iste porodice, majke i kćeri, očevi i sinovi, koji bivaju intubirani i na respiratorima na istim odjelima intenzivne njege, rekla je Tracey Moffatt, potpredsjednica Ochsner Healtha, najvećeg pružaoca zdravstvenih usluga u Luizijani.

Zajedničko im je da su pretili ili da su prije zaraze patili od istih bolesti. To pokazuje, rekla je Moffatt, da su gotovo jednako ranjivi na virus korona bez obzira na dobnu razliku.

Statističko područje Nju Orleansa pokazuje da 39 posto stanovnika pati od visokog pritiska, 36 posto ih je pretilo, a 15 posto ih ima dijabetes. To je u svakoj kategoriji po pet posto više nego što je nacionalni prosjek.

“Teret bolesti u Luizijani i na dubokom jugu viši je nego u ostatku zemlje. Jug će biti teško pogođen virusom korona”, zaključila je Gee.

agencije

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare