Zašto treba da jedemo ŽITARICE OD CIJELOG ZRNA: Višestruka korist za zdravlje - BIGportal.ba
Hrana i zdravlje

Zašto treba da jedemo ŽITARICE OD CIJELOG ZRNA: Višestruka korist za zdravlje

Kvalitetni ugljeni hidrati nude mnoštvo zdravstvenih prednosti kada se jedu tokom dužeg vremenskog perioda, posebno kada su ti ugljeni hidrati cela pšenica.

Nedavna studija otkrila je da su ljudi koji su jeli tri porcije integralnih žitarica dnevno imali veće koristi od onih koji nisu. Ove prednosti su uključivale niži nivo šećera u krvi od onih koji nisu pojeli pune tri porcije. U sličnoj veni, učesnici koji su jeli više integralnih žitarica takođe su izvestili o smanjenom nivou krvnog pritiska.

– Prisustvo dijetalnih vlakana u integralnim žitaricama može imati zasitni efekat, a magnezijum, kalijum i antioksidanti mogu da doprinesu snižavanju krvnog pritiska. Rastvorljiva vlakna, naročito, mogu imati blagotvorno dejstvo na skokove šećera u krvi posle obroka  – objašnjava autor studije.

Cele žitarice sadrže puno vlakana

Studije su pokazale korelaciju između odgovarajuće količine celih zrna i smanjene srčanih bolesti. Cela zrna i proizvodi od celog zrna sadrže vlakana i hranljive sastojake koji podržavaju naš sistem u celini.

Povećani unos može poboljšati varenje sa visokim sadržajem vlakana u celom zrnu koja deluju kao prebiotik, hraneći crevne bakterije i održavajući floru zdravom.

Danas objavljeno

Lako se pravi, a svi je vole: Pogača sa kačkavaljem

Zeljka

CDC: Moderna efikasnija od Fajzera posebno nakon 4 mjeseca

Zeljka

Da li smije da se primi vakcina protiv gripa i kovida u isto vrijeme?

Zeljka

Ostavite komentar