18. Jula 2022.

Zašto treba da čuvate limun u zamrzivaču

Big Portal

Kao što nam je svima poznato, limun je višestruko koristan po zdravlje zbog vitamina C koji doprinosi jačanju imunog sistem, pomaže tijelu da se bori protiv infekcija, podstiče gubitak težine. Takođe, sadrži i supstance koje pomažu u prevenciji raka, reguliše krvni pritisak, a čak se smatra posredno korisnim i za mentalno zdravlje, jer pomaže protiv stresa i depresije. Najbolji način da dobijete maksimalnu korist od limuna i njegove kore je da ga zamrznete, narendate i konzumirate.

Kora limuna
Smrznuti limun ima drugačiji ukus od limuna koji se čuva na sobnoj temperaturi zbog razlika u nivou kiselosti. Zamrzavanje limuna smanjuje njegovu kiselost koja će se vratiti tek kada se voće odmrzne. Limunova kora sadrži pet do 10 puta više vitamina od limunovog soka i zato je svakako treba iskoristiti, a ne samo baciti. Smrznuta kora ima nevjerovatan ukus, samo se pobrinite da dobro operete limun prije nego što ga odložite u zamrzivač!

Kora limuna daje jedinstven osvježavajući ukus hrani i pićima. Ima odličan ukus u salatama, kao glavni sastojak sladoleda ili dodatak ovoj poslastici, a ide čak i uz špagete. Važno je da limun bude potpuno zamrznut prije nego što ga nanesete na hranu, jer smrznuta kora ima mnogo bolji ukus od obične kore. Zato sve više domaćica koristi ovaj trik za kuvanje, pa ga isprobajte sami!

Smrznuta kora limuna sadrži esencijalna jedinjenja koja jačaju imuni sistem, normalizuju nivo holesterola, a prema nekim istraživanjima doprinosi sprečavanju razvoja kancerogenih ćelija. Bogata je hranljivim materijama kao što su vitamini A, B6, C i E, gvožđe, cink, kalijum, vlakna i proteini.

Kako zamrznuti limun
Pošto su hranljive materije prisutne u kori limuna, važno je da ga pravilno operete u tekućoj vodi, a potom ga dezinfikujte sodom bikarbonom ili jabukovim sirćetom. Ponovo operite tekućom vodom i stavite u zamrzivač preko noći.

Kada se zamrznu, narendajte limunove u staklenu teglu i vratite teglu u zamrzivač, pa je koristite po potrebi: kao preliv za salate, supe, sokove, čak i u domaćim sosovima.

Višestruka primjena
Prema istraživanjima, limunova kora pokazuje veliki potencijal u uklanjanju toksina iz ljudskog tijela, a u nekim zemljama kao što je Indija, koristi se u ishrani oboljelih od raka.

Na osnovu svoje prakse, kozmetičari su složni da je limunova kora odličan piling koji ne samo da uklanja mrtvu kožu već je i snabdijeva vlagom.

(Telegraf.rs)

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare