22. Jula 2021.

Zašto svaki dan treba da pojedete jednu jabuku?

Big Portal

Šta sadrži jedna jabuka srednje veličine?

Na primer, jedna srednja jabuka sadrži oko četiri grama vlakana, 14 odsto dnevne doze vitamina C, šest odsto dnevne doze kalijuma i čak pet odsto dnevne doze vitamina K. Osim toga, konzumiranjem ove voćke u organizam ćete uneti i polifenole, ali i vitamine A, E, B1, B2 i B6.

Pre svega, svakodnevnim konzumiranjem jabuka doprinećete održavanju zdravlja vaših zuba i desni. Iako ne mogu u potpunosti da zamijene četkicu, zubnu pastu i konac – jabuke čiste zube tako što snižavaju broj bakterija koje se nalaze u vašim ustima. Pored toga, ojačavaju zube i sprečavaju razvoj karijesa.

Fenolno jedinjenje koje se nalazi u kori jabuke smanjuje nivo holesterola u telu – što pomaže radu srca. Pored toga, jabuka sadrži mnoštvo vlakana čije konzumiranje pomaže u prevenciji Alchajmerove i Parkinsonove bolesti. Ovo voće sadrži flavonoide, koji imaju antioksidansni učinak na nervni sistem (Parkinsonovu bolest karakteriše poremećaj centralnog nervnog sistema).

Flavonoidi pomažu i u smanjivanju rizika od raka prostate i pluća, dok se u kori jabuke nalazi mnoštvo slojeva triterpenoida, koji ubija ćelije raka – što je posebno važno za zdravlje grudi, debelog creva i jetre.

Jabuke sadrže kvercetin, što je antioksidant zbog koje ona deluje protivupalno, antialergijski i antivirusno. Samim time – jabuke smanjuju razvoj dijabetesa, zgrušavanje krvi i stvaranje mokraćne kiseline te osim toga pozitivno utiču i na disanje, jer konzumacijom pet ili više jabuka nedeljno značajno unapređujete rad pluća.

Zbog vlakana koje sadrži u sebi, ovo voće je sjajno oružje u borbi sa probavnim problemima. U slučaju zatvora upiće vodu iz creva kako bi ona bolje proradila, dok će u slučaju dijareje upiti višak vode iz stolice.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare