Zašto su ukrasne saksije izuzetno opasne za naše biljke - BIGportal.ba
Magazin Zanimljivo

Zašto su ukrasne saksije izuzetno opasne za naše biljke

Svi vilomo lijepe i ukrasne sasksije u kojima naše biljke izgledaju vrlo „stilizovano“ u našem domu.

Međutim, ako neko nije oduševljen ukrasnim saksijama onda su to naše biljke. Koliko god čudno zvučalo, ukrasna saksija je drugi vodeći uzrok zašto naše biljke venu, nakon prekomjernog zalivanja.

Kombinacija plastične saksije u ukrasnoj saksiji je recept za neuspjeh iz jednostavnog razloga što je vlaga zarobljena u podlozi jer višak vode nema načina da nestane. Zamislite da stalno nosite polumokre cipele…

Rješenje je jednostavno i leži u pravilnom izboru saksije.Prvi izbor, saksija većeg prečnika od plastične najmanje 5 cm. Na taj način biljka je dobro provjetrena i možete je lako kontrolisati nakon zalivanja. Ako vidite vlagu, samo obrišite upijajućim papirnim ubrusima. Postepeno, sa iskustvom, vidjet ćete da li se vlaga akumulira u zavisnosti od sezone. Posebno zimi i poslje svakog zalivanja, najbolje je da vaša biljka ostane van bilo koje saksije najmanje 24 sata.

Ukrasne SAKSIJE koje možete da napravite sami: Tri sjajna rešenja koja će  vas oduševiti! (FOTO)

Druga opcija, keramička saksija ili saksija od propusnog materijala. Ovdje su stvari veoma lake. Keramičke posude omogućavaju najbolju ventilaciju u bilo kojoj sezoni. U ovom slučaju ne morate ništa da kontrolišete, jer višak vlage nestaje i isparava u vazduh što većina biljaka „cijeni“. Izuzetak od pravila su emajlirane saksije. Upotreba emajla nažalost začepljuje prolazak vazduha, pa zato budite pažljivi.

Izvor – Zenskimagazin.rs

Danas objavljeno

Pjevač Aron Karter ostavio vjerenicu sedam dana nakon što mu je rodila dijete

Vanja A

Ed Sheeran i Elton John zajedno u novoj prazničnoj pjesmi

Vanja A

Muž zasadio šumu u obliku gitare za svoju pokojnu ženu!

Vanja A

Ostavite komentar