Zašto su slonovima VELIKE UŠI? - BIGportal.ba
Magazin Zanimljivo

Zašto su slonovima VELIKE UŠI?

Prvo što neko primeti kod slona je da ima dugačku savijenu surlu i veoma velike uši

Slonovi žive u Africi, Indiji i na Cejlonu, kao i u nekim drugim oblastima Azije. Prvo što neko primeti kod slona je da ima dugačku savijenu surlu i veoma velike uši. Verovatno su se mnogi do vas pitali zašto slonovi imaj velike uši?..

Ogromne uši, slične sloniću Dambu (Diznijev crtani film), ima samo jedna vrsta slonova – afrički slonovi. Postoje i indijski (azijski) slonovi, ali njihove uši uopšte nisu toliko velike.

Među slonovima, osim veličine ušiju, postoje i druge razlike. Koža afričkog slona je zgužvana i naborana, dok je koža indijskog slona glatkija. Afrički slon na kraju surle ima dva „prsta” slična palcu i kažiprstu kod čoveka, i može njima da hvata razne predmete. Indijski slonovi imaju samo jedan „prst” i zato moraju spretnije da saviju surlu kako bi nešto podigli.

Uši afričkog slona su ogromne i imaju oblik veoma sličan afričkom kontinentu. Uši mogu biti dugačke do 2,1 m, a jedno uvo može biti teško do 50 kg. Uši indijskog slona su manje, ali ipak ostavljaju jak utisak. Iako imaju veoma velike uši, slonovi nemaju naročito dobar sluh.

Pa čemu onda služe te velike uši?

Ispostavlja se da su one slonovska verzija rashladnog sistema. Naime, slonovi nemaju znojne žlezde i zato ne mogu da se rashlade znojenjem kad su dani vreli. Umesto toga, oni mašu ušima. Međutim, uši nemaju ulogu lepeza. U ušima slona nalazi se mreža velikih krvnih sudova, koji se šire kad je vruće i skupljaju se kad zahladni.

Kad je velika vrućina, slonovi lagano mašu ušima da bi vazduh strujao preko njihovih uvećanih ušnih vena i ohladio krv koja kroz njih struji. Pošto jedno uvo može da ima dužinu do 2,1 m, pri prolasku kroz mrežu krvnih sudova na njegovoj površini može da se ohladi mnogo krvi. Ta rashlađena krv zatim se vraća u telo slona i pomaže mu da se osveži.

Bez obzira na veličinu ušiju, slonovi su najveći sisari koji žive van okeana. Da nema nekih vrsta kitova, bili bi najveće životinje na planeti.

Slonovi vole da žive u grupama od 25 ili više jedinki. Oni su nomadi koji u potrazi za hranom (travom, lišćem, voćem i orasima) prelaze stotine kilometara. Svakih 18 sati slon pojede oko 300 kg hrane, list po list, orah po orah. Svu tu grubu hranu slon zalije sa 75 do 150 litara vode dnevno.

(zanimljivostidana.com)

Danas objavljeno

Povratak Heder Loklir – u mini haljini na premijeri filma

Zeljka

Izvršni direktor kompanije Nike priznao da je ubio tinejdžera – zbog toga ispaštao

Zeljka

Dodjela nagrada Zlatni Globus odložena za januar

Zeljka

Ostavite komentar