Zašto su propali pregovori oko najniže plate? - BIGportal.ba
Republika Srpska / BiH Vijesti

Zašto su propali pregovori oko najniže plate?

Poslodavci ocjenjuju da je zahtjev Saveza sindikata RS da se najniža plata poveća na 550 KM apsolutno neutemeljen, sindikalci poručuju da ni sa tim iznosom ne može da se prehrani jedna osoba, dok u Vladi RS o svemu tome – ćute.

–Ukratko, na sjednici Ekonomsko-socjalnog savjeta poslodavci nisu prihvatili naš zahtjev da se sada najniža plata poveća sa 450 na 550 KM, a da na kraju prvog kvartala naredne godine pregovaramo oko povećanja na 600 KM. Tražili su dodatno vrijeme i pregovori će biti nastavljeni za 15-ak dana. Predstavnici Vlade nisu imali nikakav stav i prijedlog. Čak ni ministar rada nije imao prijedlog – kaže za Srpskainfo predsjednica Saveza sindikata RS Ranka Mišić.

Ona je član ESS RS, savjetodavnog tijela Vlade RS. Savjet ima 9 predstavnika, po tri predstavnika sva tri socijalna partnera – Vlade RS, Saveza sindikata RS i Unije udruženja poslodavaca RS.

–Na početku je ministar rada imao žestoku reakciju prema meni, jer sam pozvala novinare. Poražavajuće, iznenađujuće i frustrirajuće je to što smo trebali da sjedimo kao u nekom bunkeru, a samo smo razgovarali o pitanju koja se tiče minimalne egzistencije radnika. Još je trebalo da ne izvjestimo javnost o tome. Po našem poslovniku, sve sjednice Savjeta su javne, ja sam dala izjavu i to pravo mi niko ne može uskratiti – poručuje Mišićeva.

Ona ističe da se i ovo pitanje oko najniže plate našlo iz drugog pokušaja na sjednici ESS, i to nakon razgovora predsjednika Vlade RS sa predstavnicima Saveza sindikata RS.

–Svaki radnik koji čestito uradi svoj posao treba od zaradi minimalno da preživi. Činjenica je da je sada najniža plata 450 KM i koja je često zloupotrijebljena od jednog broja nesavjesnih poslodavca, jer u nju uračunaju i minuli rad i prekovremene sate i rad praznicima. Činjenica je da imamo firme u kojima 90 odsto radnika ima najnižu platu bez obzira na kvalifikaciju, zvanje i znanje. I to je problem koji još nisu riješili Vlada i Inspektorat RS – ističe Mišićeva.

Saša Aćić, direktor Unije udruženja poslodavaca RS, kaže za Srpskainfo da poslodavci pristaju na povećanje najniže plate u skladu sa makroekonomskim pokazateljima i trenutnom ekonomskom situacijom u RS.

–Podsjećam da je stav Saveza sindikata u proteklih 15 godina bio da najniža plata treba da bude 50 odsto od prosječne plate u RS i ona je sada približno tom iznosu, pa nam nije jasno po kojem osnovu sada zahtijevaju tolika povećanja – kaže Aćić.

Dodaje da u Uniji smatraju da su zahtjevi Saveza sindikata aposolutno neutemeljeni, odnosno da nisu u skladu s makroekonomskim pokazateljima.

–Posebno je zabrinjavajuće to što imamo pad industrijske proizvodnje od 11 odsto. I pored toga plate su u zadnjih godinu dana u prosjeku realno porasle za 7 odsto – ističe Aćić.

Tvrdi da poslodavci značajno doprinose podizanju životnog standarda radnika. Smatraju da najniža plata ne treba da bude nešto na osnovu čega će se definisati politika plata.

–Najniža plata ima isključivo socijalnu dimenziju i njena svrha je da zaštiti radnike s najmanjim primanjima – ističe Aćić.

Iz Ministarstva rada Republike Srpske nismo dobili odgovore na pitanja u vezi sa pregovorima za utvrđivanje najniže plate.

Podsjećamo, predsjednik SNSD Milorad Dodik izjavio je početkom oktobra da ova vladajuća i najveća stranka u RS predlaže da minimalna plata od 1. januara bude 500 KM.

Po posljednjim podacima, u Republici Srpskoj minimalnu platu prima oko 18 odsto zaposlenih.

Dva koraka

Mišićeva navodi da je zahtjev Saveza sindikata vrlo argumentovan.

–Sa 450 KM se ne može preživjeti i onda je to besmislen posao i nikome ne koristi osim preduzeću. Mi smo snagom argumenata, kretanja u proizvodnji, u ostvarenoj dobiti, kretanja cijena, prikrivene inflacije, tražili da minimalna plata bude 600 KM. Znajući da oko toga poslodavci neće ni da dođu na sjednicu, ponudili smo povećanje u dva koraka. Spremni samo da podržimo zahtjeve poslodavaca u njihovim zahtjevima za benefite, a da mi dobijemo povećanje najniže plate, koja utiče i na povećanje svih drugih plata – objašnjava predsjednica Saveza sindikata RS.

(Srpskainfo)

Danas objavljeno

Oglasio se Vučić nakon pregovora u Briselu

M.

Erdoan: Niko ne želi novi Černobilj

M.

Mir sa Rusima? Zelenski: Ništa dok…

M.

Ostavite komentar