Zašto su niske temperature problematične za dizel gorivo - BIGportal.ba
Auto-moto Ostalo

Zašto su niske temperature problematične za dizel gorivo

Svojevremeno su vozači dizelaša pribegavali raznim metodama, a nekada bi se u rezervoare dolivala i mala količina benzina. To danas nije dobra ideja zato što su dizel motori precizni poput švajcarskog sata i drugo gorivo može dovesti do skupih kvarova.

Zašto na niskim temperaturama dolazi do problema sa dizel gorivom? Dizel sadrži parafin koji pomaže boljem podmazivanju i sagorevanju u motoru. Kad temperatura drastično padne, parafin počne da stvara kristale. Na preciznu tehnologiju ubrizgavanja goriva reči poput kristalizacije deluju kao najgore psovke ili uvrede. Ti kristali će se zaglaviti u filteru za gorivo.

Ukoliko i prođu tu prvu blokadu, krenuće u opasan “napad” na ostatak preciznih delova sistema za ubrizgavanje goriva pa mogu začepiti cevi, pumpe i mlaznice.

Zbog toga proizvođači u dizel gorivo mešaju posebne aditive koji sprečavaju nakupljanje parafinskih kristala. Dizel pomešan sa ovima aditivima trebalo bi da osigura nesmetan rad motora kada je spoljna tenmperatura i do -20 stepeni Celzijusa.

Izvor:Revijahak.hr /B92.net

Danas objavljeno

Seul dobio prvi samovozeći autobus

Zeljka

Zenvo TSR-GT je danski hiperautomobil s 1.360 KS

Zeljka

Vozite na rezervi? Nemojte

Zeljka

Ostavite komentar