ZAŠTO su neke stvari baš te boje? - BIGportal.ba
Magazin Zanimljivo

ZAŠTO su neke stvari baš te boje?

Da li ste se ponekad zapitali zašto su pojedine stvari koje vas (nas) okružuju baš te boje? U nastavku ovog teksta otrkićemo vam neke neke stvari koje moraju biti određene boje …

Guma koja se koristi za proizvodnju automobilskih guma zapravo je bele boje, ali njoj se dodaje čađ da bi joj se produžio vek trajanja jer se tako povećava čvrstoća i izdržljivost gume.

Činjenica da naše oko vidi više od sedam miliona boja može nam pomoći da lakše detektujemo neke predmete oko nas, pogotovo kad se naviknemo da je određeni predmet uvek u istoj boji. Ovih deset stvari su poznate svima, a evo zašto su uvek specifično obojene i zašto baš u te boje.

1. Vatrogasni hidrant

Hidranti zapravo dolaze u više boja koje zavise od toga koliko galona vode u minutu (GPM) mogu proizvesti. Tako se za gašenje različitih vrsta požara koriste različiti hidranti, zavisno od njihove veličine, a iako su crveni najčešći, postoje i narandžasti, zeleni i plavi vatrogasni hidranti.

2. Komercijalni avioni

Komercijalni avioni su uglavnom obojeni u belo kako bi odražavali sunčevu svetlost, što pomaže umanjiti štetu koju im nanosi sunce i sprečava njihovo pregrevanje – a treba im i manje vremena za hlađenje dok su na pisti.

3. Automobilske gume

Guma koja se koristi za proizvodnju automobilskih guma zapravo je bele boje, ali njoj se dodaje čađ da bi joj se produžio vek trajanja. Čađ povećava čvrstoću i izdržljivost guma jer provodi toplotu, a štiti gumu i od UV spektra.

4. Semafor

Svi znaju tri boje semafora – crvenu, zelenu i žutu – ali postoji razlog zašto su baš te boje odabrane. Naime, crvena boja je boja sa najdužom talasnom dužinom, što znači da je možete videti sa veće udaljenosti što vozačima omogućava da je vide iz daleka. Žuta ima kraću talasnu dužinu od crvene, ali je duža od zelene. Te talasne dužine čine se jasnijim kad se svetla promene; iz zelene u žutu ili iz žute u crvenu.

5. Zebra

Zbog toga što su kontrastne, crno-bele boje pruge na prelazima vidljive su iz daleka. To vozačima daje dovoljno vremena da smanje brzinu i puste ljude da pređu ulicu. Te dve kontrastne boje takođe pomažu pešacima da se istaknu na sivoj pozadini puta.

6. Školski autobus

Svi bar sa filmova znaju da su američki školski autobusi uvek žuti, a ta je boja odabrana iz sigurnosnih razloga. Naime kontrast žute i crne koja je isto na školskom busu pomaže da ih učenici lakše primete, posebno ujutro kad kreću u školu, a zbog njih i drugi vozači lakše primete školski autobus u večernjim satima.

7. Taxi

Slično kao kod školskih autobusa, žuta boja koja se gotovo svuda koristi za taksije (a kod nas je to još uvek žuti znak na vrhu) olakšava njihovo prepoznavanje – jer se baš žuta na putu najviše ističe.

8. Fudbalska lopta

Kad su se fudbalske lopte tek počele praviti od plastike bile su bele, ali kompanija Adidas odlučila je dodati crnu boju. A crno-bela polja bilo je lakše uočiti na TV-u jer je u to vreme slika na TV-u i bila crno-bela.

9. Toalet papir

Toalet papir je bele boje jer je izbeljen, a bez izbeljivača bi imao smeđkastu boju. Toalet papir ne dolazi u mnogo drugih boja jer bi ih onda proizvođači morali bojiti, što bi bilo puno skuplje. Ukratko, toaletni je papir beo jer je takav isplativiji. Ali, to nije jedini razlog. Obojeni toalet papir neće se razgraditi tako brzo. Osim toga, kada je tek napravljen prvi toalet papir u boji, mnogi su lekari rekli da povećava rizik za zdravlje. Beli je zato i siguran izbor.

10. Platforme društvenih medija

Iako platforme društvenih medija imaju različite boje u svojim logotipovima, mnoge od njih koriste plavu boju. To je zato što je plava povezana sa intelektom i stimuliše centre za komunikaciju. Plava boja takođe predstavlja sigurnost i pouzdanost, a vlasnici društvenih mreža itekako žele da se ljudi na njima osećaju sigurno.

Danas objavljeno

Ovo drvo je uhapšeno prije više od jednog vijeka i još izdržava kaznu?!

Vanja A

U neobičnoj odori došao na dodjelu diploma: “Dovoljno sam potrošio na studije”

Vanja A

Mačka se zavukla u kamin pa transformacijom nasmijala ljude do suza

Vanja A

Ostavite komentar