Zašto su nam obrazi crveni zimi? - BIGportal.ba
Magazin Zanimljivo

Zašto su nam obrazi crveni zimi?

Obrazi tokom zime posebno crvene.

Obrazi crvene u različitim okolnostima. Najčešća pojava je direktna posljedica osećaja anksioznosti ili stida, koji je pokreće nervni sistem, kada pocrvenimo krvni sudovi na licu se šire i povećavaju protok krvi što postaje vidljivo ispod kože.

Međutim, nisu samo psihološki faktori ti koji mogu izazvati ovo. Neki ljudi mogu iskusiti crvenilo nakon što pojedu ili popiju nešto toplo ili čak nakon konzumiranja alkohola.

Crveni obrazi mogu da se pojave i kao direktna posljedica vremenskih prilika. Bez obzira da li ste u toploj ili hladnoj klimi, temperatura može uticati na različite dijelove vašeg tijela – posebno zimi.

Mrazni vjetrovi i hladne temperature glavni su krivci rumenih obraza.

Slično kao da vaše tijelo pocrveni kao rezultat psihološkog okidača, fizički osećaji mogu da izazovu da vam obrazi pocrvene. Najčešća je reakcija vaše kože na hladan vjetar, jer jaka hladnoća direktno na licu može da skine prirodna ulja i ostavi nas sa opekotinama od vjetra.

To je zapravo vrsta “iritantnog dermatitisa” koji je uzrokovan vjetrom koji izvlači vodu iz gornjeg sloja epidermisa. Tako da je suvoća kože jedan od razloga zašto lice pocrveni zimi.

 Dok tijelo pokušava da se zagrije, krvni sudovi na obrazima se šire kako bi omogućili da više krvi teče u lice, piše The List.

(NovostiMagazin)

Danas objavljeno

Korak smo bliže otkrivanju misterija univerzuma – počela izgradnja najvećeg radio-teleskopa

Zeljka

Šta je najveći ubica sna i kako ga savladati za 15 minuta

Zeljka

Forbs izabrao pet najpodcjenjenijih gradova Balkana, na listi i jedan srpski

Zeljka

Ostavite komentar