Zašto su djeca u Holandiji srećnija od ostalih u Evropi - BIGportal.ba
Magazin Zanimljivo

Zašto su djeca u Holandiji srećnija od ostalih u Evropi

U svjetskoj bazi sreće na listi iz 2019. prednjače četiri skandinavske zemlje i odmah iza njih je Holandija. Djeca, kao važan dio društva, osjećaju veću slobodu i generalno su srećnija od svojih vršnjaka u ostatku Evrope. – Ako pogledate Evropu vidjećete da su Holanđani i Danci najsmireniji i više se…

U svjetskoj bazi sreće na listi iz 2019. prednjače četiri skandinavske zemlje i odmah iza njih je Holandija. Djeca, kao važan dio društva, osjećaju veću slobodu i generalno su srećnija od svojih vršnjaka u ostatku Evrope.

– Ako pogledate Evropu vidjećete da su Holanđani i Danci najsmireniji i više se fokusiraju na na razvijanje autonomije nego na poslušnost, i to je dobro za društvo. Djeca su slobodnija da rade šta hoće i tako razvijaju ideju o tome šta im se zaista dopada, ali i svoje društvene vještine. Srećan dječak nekad možda nije jako dobar dječak – rekao je direktor Svetske baze sreće profesor Rut Venhoven.

A evo kako to objašnjava 14-godišnji Tjaling iz Amsterdama:

– U Holandiji ne postoji fraza koja bukvalno znači “ti si dobar momak” ili “dobra djevojčica”. Umjesto toga se kaže – “bravo momče” ili “hvala” ili “dobro obavljeno”. A što se tiče izlazaka, mogu da vam kažem i kada uveče dolazim kući, i to nije u tri ujutru, ali jeste kasno. Mislim da imam dovoljno slobode i to je mnogo važno.

Uprkos lošoj reputaciji Holandije među evropskim roditeljima, tamošnji Trimbos Institut ima podatke da je trend konzumiranja alkohola i droge s godinama opao kod djece između 12 i 16 godina. Još jedna važna stvar je što vršnjačko nasilje nije izraženo.

– Često čujem da mlade ljude u drugim državama maltretiraju, često je to jako ozbiljno. Ovde zapravo to ne viđate. Ako neko pokuša da me maltretira, ja ignorišem. Imam svoje prijatelje sa kojima se slažem. Nemam društveni imidž ili status i ne mislim da svima moram da se svidim jer to nije realno – objašnjava još jedan mladi Holanđanin.

Zanimljiv podatak je i da seksualna edukacija u ovoj zemlji počinje od četvrte godine, a stopa tinejdžerskih trudnoća je najniža u Evropi. Posteri u školama ohrabruju mlade svih seksualnih opredjeljenja da otvoreno govore o tome.

Čini se da je zajedničko angažovanje roditelja i sistema u Holandiji dalo odlične rezultate.

– Oni kod kuće imaju okruženje koje im je veliki oslonac, isto tako je i sa prijateljima u školi. Holandski roditelji daju veliku podršku, a po kontroli su negdje u sredini. Nastavnici nisu autoritativni već prihvataju osjećanja učenika i učenici vjeruju profesorima – zaključuje doktorka Simon de Ros s holandskog Instituta za društvena istraživanja.

Izvor: Noizz.rs

Danas objavljeno

“Ne želimo lažljivicu, nego ovo mnogo simpatičnije ljudsko biće”

Zeljka

Odlučila da hoda 30 dana po pola sata i zapanjila se promjenama

Zeljka

Rumuni na dvorcu Drakule zarade 2,5 miliona evra godišnje

Zeljka

Ostavite komentar