Zašto su bolovi u glavi često praćeni i stomačnim tegobama? - BIGportal.ba
Hrana i zdravlje

Zašto su bolovi u glavi često praćeni i stomačnim tegobama?

Blaga mučnina i prolazna glavobolja najčešće nisu razlog za uzbunu, ali simptomi poput groznice i ukočenosti vrata jesu alarm da je potrebno obaviti detaljnije gastroenterološke i neurološke preglede.

Pojava mučnine udružene sa glavoboljom može da bude znak prehlade i gripa, ali i posledica stresa i anksioznosti.

Postoji nekoliko različitih poznatih uzroka zbog kojih glavobolja može da bude povezana sa osećajem mučnine, kaže, za “Novosti”, dr Boban Stepić, neurolog:

”Prema jednom stanovištu, tokom migrene zahvaćeni su i stimulisani nervni putevi ka centru za mučninu. Po drugom, radi se o promeni nivoa serotonina, dok je treći mogući razlog povećanje intrakranijalnog pritiska i direktno mehaničko dejstvo na centar za povraćanje.”

Kombinacija glavobolje i mučnine česta je u napadima migrene, ali i drugim tipovima glavobolje, kao što su tenziona ili klaster glavobolja. Oko polovina migrena uključuje i intenzivan osećaj mučnine.

”Osim toga, postoji individualna sklonost ka mučnini tokom napada glavobolje”, kaže dr Stepić. “Kada se to desi, lekar može da propiše odgovarajuće lekove, ali oni se ne koriste ako je mučnina blaga i bez povraćanja. Prvo se koriste blaži preparati, pa ukoliko to nije dovoljno, onda se koriste jači medikamenti.”

Kombinacija ove dve tegobe često je simptom sezonske prehlade, depresije i napada panike. Ukoliko je stres uzrok ove pojave, jedan od načina da se to spreči jeste upražnjavanje metoda relaksacije, fizička aktivnost i dovoljne količine vode.

”Suprotno tome, alkohol i cigarete mogu da prouzrokuju pojavu mučnine koja može da se pojavi zajedno sa glavoboljom, kao i da pogoršaju već postojeće tegobe”, kaže dr Stepić. Zbog toga se preporučuje njihovo izbegavanje kod osoba koje imaju često mučnine. Takođe ne treba konzumirati napitke sa kofeinom, čokoladu, banane, stare sireve i mesne prerađevine, koji takođe mogu da budu uzrok glavobolje.

Ipak, ukoliko se uz glavobolju i mučninu javljaju i poremećaji svesti, vida, govora, ravnoteže, groznica, ukočenost vrata ili izostanak mokrenja, potreban je hitan lekarski pregled.

Danas objavljeno

Pet efikasnih savjeta za bolju organizaciju vremena

D

Zašto treba da pijemo čaj od maslačka?

D

Svinjski file u panceti

D

Ostavite komentar