Zašto start/stop funkcija zimi ponekad ne isključuje motor? - BIGportal.ba
Auto-moto Ostalo

Zašto start/stop funkcija zimi ponekad ne isključuje motor?

Kompjuteru je prioritet da akumulator ima dovoljno energije za pokretanje motora.

Start/stop sistem je odavno prisutan u automobilima, a danas je u većini modela deo serijske opreme. Konstantna gašenja motora kad se zaustavite štede gorivo i smanjuju emisije CO2 (pomažu proizvođačima automobila u postizanju klimatskih ciljeva).

Međutim, naročito tokom zimskih meseci start/stop sistem često neće isključiti vozilo kada ga, na primer, zaustavite na semaforu. Zašto je to tako?

Ako je hladno, a vi ste uključili brojne električne potrošače, svetla, grejač zadnjeg stakla, klima-uređaj ili brisače, kompjuter može proceniti da je uključivanje start/stop sistema opasno za akumulator vozila i tada neće isključiti motor.

Računaru je prioritet da akumulator ima dovoljno energije za pokretanje motora. Dakle, onemogućava start/stop u slučaju da je baterija toliko ispražnjena da se motor neće ponovno pokrenuti.

Inače, akumulator u automobilima sa start/stop sistemom obezbeđuje i do 500.000 ciklusa paljenja i gašenja vozila.

Start/stop neće intervenisati ni kada je motor hladan. Računar zna da je motor najefikasniji kada je potpuno zagrejan. Zato će održavati motor u radu dok ne postigne optimalnu radnu temperaturu.

Na instrumet tabli tada će se pojaviti crveni simbol start/stop sistema (slovo A okruženo linijom sa strelicom) ili neka druga poruka da sistem ne radi, odnosno da ne isključuje motor.

Start/stop neće raditi ni kada je odabran stepen prenosa za vožnju unazad (rikverc), kada je aktivna pomoć pri parkiranju, kao i kada krećete na uzbrdici. Ne radi ni kada je otvoren poklopac motora ili kada otkopčate sigurnosni pojas.

Izvor: B92

Danas objavljeno

Da li biste kupili vijetnamski automobil sa 10 godina garancije?

Vanja A

Koji automobili su najpodložniji požarima – električni, hibridni ili benzinski

V.R.

Specijalni Morgan Plus 8 GTR

V.R.

Ostavite komentar