Zašto Skupština nije raspuštena?! - BIGportal.ba
Republika Srpska / BiH Vijesti

Zašto Skupština nije raspuštena?!

Skoro pet mjeseci je prošlo od podnošenja inicijative načelnika Milana Miličevića za raspuštanje Skupštine opštine Teslić, a još nije došlo do izjašnjavanja Narodne skupštine Republike Srpske o ovom pitanju.

Skoro pet mjeseci je prošlo od podnošenja inicijative načelnika Milana Miličevića za raspuštanje Skupštine opštine Teslić, a još nije došlo do izjašnjavanja Narodne skupštine Republike Srpske o ovom pitanju. Načelnik Teslića kaže da se radi o namjernim opstrukcijama, jer rezultati referenduma ne odgovaraju aktuelnoj vlasti u Republici Srpskoj, a najavljuje i prijave istražnim organima. S druge strane, resornog ministarstva tvrde da se još nisu stekli uslovi da procedura raspuštanja teslićke skupštine bude pokrenuta.

Skoro pet mjeseci nakon neuspjelog pokušaja opoziva Milana Miličevića, većina koja je pokrenula propali referendum, i dalje je na istim pozicijama u Skupštini opštine Teslić. Miličević je do sada resornom ministarstvu uputio tri urgencije da se izjasni o statusu inicijative za raspuštanje Skupštine opštine Teslić, međutim, odgovora nema.

U resornom ministarstvu odgovaraju da načelnik ne može da pokreće proceduru raspuštanja opštinskog parlamenta. Negiraju da postoji svjesno neprovođenje zakona. Kažu da Zakon jasno predviđa da nakon neuspjelog opoziva Skupština opštine prvo mora da usvoji Izvještaj komisije o sprovednom postupku, a da bi Ministarstvo reagovalo, potreban je i stav Republičke izborne komisije.

Miličević tvrdi da nije pokretao nikakve procedure, nego inicijativu i da se ignorisanjem iste krše i Zakon i volja građana Teslića iskazani na referendumu održanom 3. marta, a na kojem je dobio povjerenje.

Konfuzna situacija već mjesecima se događa i u opštini Rudo, gdje je takođe propao pokušaj opoziva načelnika Rate Rajaka krajem 2018. godine. Međutim, raspuštanje opštinskog parlamenta još nije došlo u Parlament Republike Srpske. Sve i da dođe, kaže načelnik, trenutna pat pozicija u opštini, vjerovatno, neće biti prevaziđena.

Sama mogućnost da o raspuštanju skupštinske većine u nekoj opštini na čelu sa jednom političkom partjom glasaju narodni poslanici republičkog parlamenta gdje većinu čini ista ta stranka, kaže Rajak, potvrđuje da ovaj zakon ima ozbiljne nedostatke.

BN TV

Danas objavljeno

Čeka se studija o uticaju na životnu sredinu: Vučić poručuje da u narednih 15 mjeseci nema radova na iskopavanju litijuma

M.

Vlada Austrije zabranjuje simbol HOS-a, zvanična rampa i za Blajburg

M.

Četiri osobe ubijene u pucnjavi kod Atlante

M.

Ostavite komentar