Zašto se na suncu osjećamo umorno? Ovaj fenomen ima objašnjenje - BIGportal.ba
Hrana i zdravlje

Zašto se na suncu osjećamo umorno? Ovaj fenomen ima objašnjenje

Najbolji način da iskoristite lijep i sunčan dan je da budete napolju. Međutim, to može prouzrokovati određene probleme. Možete dobiti sunčanicu, na ekstremnim temperaturama toplotni udar, a nakon provedenog dana na suncu, možete se osjećati preumorno iako niste radili ništa naporno.

Razlog ove iscrpljenosti je taj što vaše telo koristi mnogo energije kako bi se ohladilo. Toplota izaziva brojne reakcije vašeg tela koje pokušavaju da održe optimalnu telesnu temperaturu. Te reakcije su recimo vazodilatacija i znojenje. Ovi procesi doprinose toplotnoj regulaciji tela.

Sve ovo može dovesti do dehidratacije jer telo koristi tećnost da se rashladi i ona izlazi na površinu vaše kože u vidu znoja. Ukoliko osetite ekstremni umor i letargičnost na visokim temperaturama, morate odmah reagovati jer se to može pretvoriti u toplotni udar. Njegovi simptomi su povećan broj otkucaja srca, iznenadni prestanak znojenja, mučnina, konfuzija i iscrpljenost.

Ukoliko planirate da provedete dosta vremena na suncu, ponesite krenu za sunčanje, gledajte da uvek budete hidrirani i da kod sebe imate vodu. Izbegavajte alkohol i kafu, i trudite se da što više budete u hladu, kako ne biste bili direktno izloženi UV zracima.

Izvor: B92

Danas objavljeno

Domaći paradajz sos – eliksir zdravlja

Vanja A

Najjednostavniji načini za sušenje voća

Vanja A

Partneri u braku često se ugoje zajedno: Kako da to izbjegnete?

Vanja A

Ostavite komentar