Zašto se muške i ženske košulje kopčaju sa različitih strana - BIGportal.ba
Magazin Zanimljivo

Zašto se muške i ženske košulje kopčaju sa različitih strana

Vrlo je jednostavno, ako nosite ženske košulje, primijetićete da se oni nalaze sa lijeve strane, a ako nosite muške – onda su oni na desnoj strani.

Prva teorija kaže da su se košulje tako izrađivale kada su muškarci išli u rat. Bilo im je lakše da vade oružje s desne strane i da otkopčavaju košulje s desne strane, koristeći lijevu ruku.

Druga teorija kaže da je uzrok ovoj pojavi način odijevanja žena srednjeg i visokog sloja u Evropi. Tokom istorijskih razdoblja, poput renesanse i Viktorijanskog doba, ženska odjeća bila je puno komplikovanija nego odjeća muškaraca – sastojala se od nekoliko odjevnih predmeta kao što su podsuknje, korseti i razni dodaci koji su išli uz haljine. Dok su bogati muškarci odjevali sami sebe, ženskom dijelu njihove porodice je trebala pomoć. Kako bi se olakšao posao služavkama prilikom odjevanja svojih gazdarica, krojači su počeli da šiju dugmiće na suprotnoj strani.

Prilikom masovne industrijalizacije garderobe, dugmići su ostali na lijevoj strani i postali su standard.

Iako nijedna od ovih teorija nije potvrđena i ima još mnogobrojnih drugih, poput one koja kaže da žene doje djecu na lijevoj ruci, pa im je olakšano otkopčavanje košulje, ovaj standard se nije mijenjao ni dan-danas, prenosi B92.

B92.

Danas objavljeno

Fotografije morskog svijeta koje će ti oduzeti dah

Vanja A

Djeca preminulog repera nosiće njegov pepeo u ogrlicama

Vanja A

10 najspektakularnijih drevnih pećina na svijetu

Vanja A

Ostavite komentar