Zašto se kaže "ustati na lijevu nogu" - BIGportal.ba
Magazin Zanimljivo

Zašto se kaže “ustati na lijevu nogu”

Kad kažemo da je neko ustao na lijevu nogu, hoćemo da naglasimo njegovo neraspoloženje koje je bez nekog posebnog razloga. Ali odakle potiče ova izreka – to zna malo ljudi.

Sva narodna vjerovanja odvajaju lijevu i desnu stranu i predstavljaju ih kao nejednake. Desna je ona koja je prava, jača, dobra, naprednija, dok je lijeva slabija, nesrećna, nazadna. Stefan Nemanja je na samrti rekao “za puteve na desnoj strani zna Bog, a na lijevoj strani su putevi đavolski i razvratni”.

Odakle potiče izreka?

Za ovo se vezuje i fraza “Ustao je na lijevu nogu” misleći pri tom da nije ustao “kako treba” na desnu nogu pa je zato i neraspoložen cijelog dana.

Smatra se ipak da je ova fraza još starija i da iz vremena starih Rimljana. Oni su smatrali da je lijeva strana u Rimu loša, baksuzna, zla, pa samim tim i kada nakon buđenja prvo lijevom nogom dodirnete pod – to je dovoljan razlog da vam cijeli dan protekne loše.

Zašto se kaže "ustati na lijevu nogu"

Lijeva noga je mogla da donese nesreću i ako ovom nogom prvo pređete kućni prag, pa su zato i na to Rimljani obraćali pažnju. Još jedna povezanost lošeg, odnosno zla sa lijevom stranom jeste i to što se na engleskom jeziku zlokoban kaže – sinister, a korijen riječi je latinska riječ za lijevo.

(Magazin novosti)

Danas objavljeno

Bizarni zahtjevi poznatih pjevača na turnejama: Mariah Carey tražila da joj društvo pravi 20 bijelih mačića

Vanja A

Jennifer Lopez u maksi suknji koja izgleda sjajno uz čizme, ali i uz ljetne sandale

Vanja A

Princ Harry želi s porodicom posjetiti kraljicu, ali se plaši: Prijeti tužbom ako mu se ne vrate stare privilegije

Vanja A

Ostavite komentar