Zašto se javlja jutarnja erekcija - BIGportal.ba
Ljubav i seks Magazin

Zašto se javlja jutarnja erekcija

Jutarnja erekcija smatra se fiziološkim fenomenom, a događa se kompletnom muškom polu – čak i muškim bebama u maternici i maloj djeci.

Erekcija se javlja usljed kompleksnog rada nervnog i endokrinog sistema. U budnom stanju, kada je muškarac seksualno uzbuđen, poruka nastaje u mozgu i šalje hemijske poruke živcima koji utiču na krvne žile u penisu, dovodeći krv do njega.

Krv tada postaje “zarobljena” u penisu zbog čega se on širi i raste, a to rezultira erekcijom.

Noćne erekcije događaju se tokom REM faze sna, u kojoj sanjamo. Javljaju se kada su aktivirani određeni dijelovi mozga koji utiču na rad živaca za odmor, akciju, strah te kada su stimulirani hormoni odgovorni za raspoloženje.

Ova pojava moguća je samo tokom REM faze sna i zato se muškarci bude s erekcijom, jer se obično budimo iz REM faze.

Moguće je doživjeti ponekad erekciju i u NREM fazi, ali to se obično događa starim muškarcima i razlog za to nije još jasan. 

Budući da postoji nekoliko faza sna tijekom noći, muškarci mogu imati do pet erekcija po noći i mogu trajati 20-30 minuta.

Ali to sve zavisi i od kvaliteta sna. S godinama će se pojava noćne odnosne jutarnje erekcije postepeno smanjivati, ali muškarci je uglavnom doživljavaju i nakon što pređu godine za penziju.

Zašto se to događa?

Jutarnja erekcija povezana je s punim mjehurom. Neki naučnici drže da je to signal mozga u snu da je mjehur pun i da ga treba isprazniti. No danas su stručnjaci skloniji mišljenju da pun mjehur stimulira živce koji vode do kičme, a to direktno utiče na erekciju. Nije poznato da jutarnje erekcije imaju veze sa zdravljem penisa.

Kada se zabrinuti?

Pojava nekih bolesti može uticati na izostanak ove vrste erekcije. Npr. depresija i pojava dijabetesa.

(24sata.hr)

Danas objavljeno

Zvijezda filma “Pedeset nijansi sive”: “Vjerovatno ću cijeli život morati na terapije”

D

Sve im ide od ruke: Ovo je najsposobniji horoskopski znak

D

Sin slavnog para istetovirao ljubavno pismo svoje vjerenice na vratu

D

Ostavite komentar