Zašto se danas najčešće razvode bračni partneri: Život udvoje zahtjeva odricanje - BIGportal.ba
Ljubav i seks Magazin

Zašto se danas najčešće razvode bračni partneri: Život udvoje zahtjeva odricanje

Da li nam i najmanje prepreke i problemi djeluju nerješivo ili ne pristajemo na kompromise?

ČINI se da je u današnje vreme lakše nego ikad okončati brak i preko noći porušiti sve mostove za sobom. Ukoliko za to postoji dobar razlog, onda je takva odluka opravdana ali da li je razvod uvek najbolje i jedino rešenje? Čak i onda kada postoji prostor da se odnosi među partnerima resetuju i poboljšaju. I kad još ima ljubavi.

Zbog čega se najčešće razvode bračni partneri? Da li nam ponekad i najmanje prepreke i problemi deluju nerešivo ili ne pristajemo na kompromise kako bismo sačuvali brak koji se u tradiconalnim i konzervativnim sredinama smatra svetinjom a razvod najvećim porazom.

– Brakovi se najviše raspadaju nakon što supružnici shvate da su prerano odlučili da se venčaju, da su to učinili u trenucima velike strasti i zaljubljenosti – kaže za “Novosti” psiholog i psihoterapeut Stanislava Popov. – U današnje vreme, rekla bih da se odluka o razvodu donosi onda kada shvatimo da nas brak sa aktuelnim partnerom blokira u daljem razvoju ili traži od nas odricanja za koja nismo spremni.

Na pitanje da li je neverstvo jedan od ključnih razloga za okončanje braka, naša sagovornica ističe da je preljuba samo simptom dubljeg problema u intimnom odnosu. Često se dešava da jedan partner odluči da ostane u bračnoj zajednici, uprkos saznanju da ga je supružnik prevario.

– Neverstvo je jedan od razloga, ali se ne bi moglo reći da je ključan – naglašava psiholog. – Možda je češća pojava da supružnik odluči da ostane u braku iako zna za neverstvo partnera, naročito u konzervativnijim sredinama gde se razvod doživljava kao sramota i lični neuspeh. Razlog za prekid braka (i to sasvim validan) može da bude nasilje u porodici, ali nažalost, i nakon toga je moguće reaktiviranje veze sa nasilnikom.

Izvor: Novosti

Danas objavljeno

Želimo ih još: Rodila je 11-oro dece i trudna je svake godine otkako se udala

Zeljka

Nešto “bruji” izvan Sunčevog sistema

Zeljka

Dobro, Ilone, dokle više?

Zeljka

Ostavite komentar