Zašto se alkohol ne smrzava? - BIGportal.ba
Hrana i zdravlje

Zašto se alkohol ne smrzava?

Vjerovatno ste dosad postali svjesni toga da stavljanjem boce pića u zamrzivač ona neće postati kocka leda tvrda kao kamen. Alkohol se ne smrzava, iako je hladan koktel povremeno zaista dobra stvar.

Ili?

Alkohol se ipak može zamrznuti, samo mu je potrebna niža temperetura od one koju naši zamrzivači mogu postići.

Glavne komponente koje čine vaša omiljena alkoholna pića su etanol i voda. A točka smrzavanja čistog etanola je mnogo niža nego što biste očekivali i ide duboko ispod nule. A pod dubokim, mislimo na -173 stupnja Fahrenheita ili oko -114 stupnjeva Celzijevih.

Ovisno o količini etanola u vašem alkoholu, potrebna mu je određena točka smrzavanja. Većina alkohola je u rasponu od oko 40 posto etanola, tako da mu je za potpuno smrzavanje potrebno nešto više od -26 Celzijevih stupnjava. Prosječna temperatura standardnog zamrzivača je ipak niža od toga.

Dakle, iako stavljanje alkohola u vaš standardni zamrzivač može ohladiti alkohol, on se uglavnom neće potpuno smrznuti i poprimiti kruti oblik.

Svoju votku tako možete staviti u zamrzivač kako bi ostala hladna ili svom najdražem koktelu jednostavno dodati led, piše Lifesavvy.

N1.

Danas objavljeno

Otkrivena nova varijanta omikronske korone koja ima 30 mutacija

Zeljka

Mejo dijeta – u top pet najboljih u svijetu, za 14 dana i 10 kg manje

Zeljka

Recept za pitu sa jabukama: Sočno i ukusno jelo koje ćete obožavati

Zeljka

Ostavite komentar