9. Maja 2022.

Zašto savršena dijeta ne postoji?

Big Portal

Mediteranska dijeta, autofagija, Keto, Paleo dijeta, postoji ih toliko – ali koja je najbolja? Zavisi o tome ko pita, jer ne postoji takva stvar kao jednostruki pristup zdravoj prehrani, pokazalo je novo istraživanje sprovedeno na King’s College London.

Foto: unsplash

Ljudi reaguju na hranu na različite načine, da je svakoj osobi potreban personalizovani plan ishrane, otkrilo je istraživanje, koje je imalo za cilj istražiti efekte genetike, mikrobioma i životnih faktora na metabolizam. Drugim riječima, ono što predstavlja zdravu prehranu za jednu osobu, zapravo može biti nezdravo za drugu osobu.

Foto: unsplash

Koja je najbolja dijeta za mene?

Studija, koja je objavljena u časopisu Nature Medicine, utvrdila je da savršena dijeta, zapravo ne postoji. Naučnici su pratili ishranu 1.102 zdrave osobe identičnim obrocima i izmjerili su njihove metaboličke reakcije. “Istraživači su razmotrili razlike u ljudskim nivoima glukoze (šećera), inzulina i triglicerida (masti). To je zato što povišeni nivo šećera i masnoće u krvi, može dovesti do upale – što je povezano s povećanim rizikom od debljanja, dijabetesa i srčanih bolesti“, objašnjava Aisling Moran, nutricionistička naučnica.

Foto: unsplash

Postoje ogromne razlike u reakcijama ljudi na identične obroke, a neki su se rezultati desetostruko razlikovali. “Neki ljudi su imali brza i dugotrajna povećanja razine šećera u krvi i inzulina, što je povezano sa povećanim rizikom od debljanja i dijabetesa. Dok su drugi imali masnoću, koja je satima ostala u njihovoj krvi, što je povezano sa povećanim rizikom od srčanih bolesti“, poručuje naučnica Aisling Moran.

Foto: unsplash

Zanimljivo je da su u ovo istraživanje, uključeni identični blizanci, koji su takođe različito reagovali na istu hranu. “Ovo sugeriše da geni ne igraju tako veliku ulogu, kao što se u početku mislilo. Ovo je pozitivno – ako bi vaši geni igrali veću ulogu, imali biste manju kontrolu nad odgovorom na hranu i na kraju, svoj rizik od bolesti“, pojašnjava naučnica.

Foto: unsplash

Spavanje, vježbanje i zdravlje crijeva

Tokom dvije sedmice, istraživači su pratili nivo spavanja, vježbanja i gladovanja volontera. Mjerili su ritam učesnika (ciklus spavanja – budnosti) i uzimali uzorke stolice, da bi analizirali mikrobiom crijeva (vrste i količine mikroba u crijevima). Upravo su ti faktori, igrali najveću ulogu u određivanju, koliko je zdrava ishrana za pojedinca. Vrijeme jela je takođe, bio važan faktor.

“Ono što je zaista uzbudljivo u ovom istraživanju, je da su faktori poput spavanja, raznolikosti crijeva, vježbanja i vremena obroka, sve stvari nad kojima imamo kontrolu. Ako imamo pristup ovoj vrsti informacija o sebi, možemo napraviti pozitivne promjene u ishrani i načinu života, kako bismo smanjili rizik od debljanja, dijabetesa i bolesti srca“, navodi naučnica.

Foto: unsplash

Dakle, potrebno je da se posavjetuješ sa nutricionistom i odrediš personalizovanu ishranu prema svom tijelu, svojim potrebama i životnim navikama, jer ne postoji jedna unificirana savršena dijeta koja odgovara svima!

Ultra.ba

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare