Zašto Putin nije čestitao Bajdenu? - BIGportal.ba
Svijet Vijesti

Zašto Putin nije čestitao Bajdenu?

Predsednik Rusije Vladimir Putin veruje da postoje određeni problemi u američkom izbornom sistemu, ali da je na Vašingtonu da promeni stari sistem.

Ruski predsednik je rekao da je apsolutno očigledno, jasno svima na svetu, a kako mu se čini i Amerikancima, da postoje neki problemi u američkom izbornom sistemu, preneo je TAS S.

Prema njegovim rečima, samo Amerikanci mogu da procene legitimitet američkih izbora.

“Vidite, bilo da su vlasti legitimne ili nisu, to mogu da procene samo Amerikanci”, izjavio je ruski lider u intervjuu TV kanalu Rusija-1.

On je ocenio da je to veoma važno, jer od poverenja naroda zavisi svako političko rukovodstvo.

Putin je ukazao da nedostaci američkog izbornog sistema uskraćuju pravo SAD da optužuju bilo koju drugu zemlju za loše izborna pravila i naglasio da se Moskva protivi mešanju u američka unutrašnja pitanja, dok zvanični Vašington upravo to radi.

“Pogledajte izbore kod njih. Oni ne dozvoljavaju posmatračima da se približe na manje od 7 metara, čak i više”, rekao je Putin i konstatovao da je to ipak unutrašnja stvar SAD.

Ruski lider je objasnio da još nije čestitao Džo Bajdenu jer je neophodno sačekati da se zatvore sva pravna pitanja i postupci i izrazio gledište da to što Moskva još nije uputila zvaničnu čestitku novom američkom predsedniku, neće narušiti odnose sa Vašingtonom, preneo je TAS.

“Mi poštujemo i aktuelnog predsednika Donalda Trampa i kandidata za novog predsednika SAD Džo Bajdena i nemamo problem s tim”, rekao je ruski predsednik i podsetio da su na prošlim izborima u SAD brojni državnici čestitali Hilari Klinton, ali da se ispostavilo na kraju da je na izborima pobedio Donald Tramp.

“Mi ćemo sarađivati sa svakim kandidatom koji je osvojio većinsko poverenje američkog naroda”, rekao je Putin i ponovio da ne postoje skrivene namere Moskve, ili veća ili manja naklonost prema jednom ili drugom pretendentu na Belu kuću.

“Mi samo čekamo dok se ne okončaju izborna i politička previranja u Americi”, zaključio je ruski predsednik Vladimir Putin.

Danas objavljeno

Lukašenko: Nikada nećemo biti druga Ukrajina

M.

Predao se Petar Dukić kod koga je pronađen skank

M.

U Srpskoj 243 novozaraženih, preminulo 14 osoba

M.

Ostavite komentar