Zašto pri visokim temperaturama automobili imaju slabije performanse - BIGportal.ba
Auto-moto Ostalo

Zašto pri visokim temperaturama automobili imaju slabije performanse

Pad performansi po vrućem letnjem vremenu gotovo je nemoguće u potpunosti sprečiti, ali to ne znači da postoji problem sa vašim vozilom.

Baš kao i ljudi, automobili teško podnose vrućinu, odnosno temperaturne ekstreme. Zimi je potrrebno više vremena da svi fluidi i delovi u motoru postignu radnu temperaturu pa zbog toga raste potrošnja goriva. A leti?

Sa postizanjem radne temperature nema problema, ali ima sa efikasnošću motora, odnosno postizanja snage. Motori se oslanjaju na tačno određeni odnos vazduha i goriva kako bi radili efikasno. Previše ili premalo goriva predstavlja problem, a ECU (upravljačka jedinica motora) prati količinu i kvalitet vazduha koji ulazi u usis i prilagođava gorivo, piše Revijahak.

Hladan vazduh gušći je od toplog. To znači da leti motor usisava vazudh sa manjim volumenom kiseonika, sagorevanje u cilindrima nije optimalno, te zbog toga gubi snagu.

Pad performansi po vrućem vremenu gotovo je nemoguće u potpunosti sprečiti, ali to ne znači da postoji problem sa vašim vozilom. Takođe, i korišćenje klima-uređaja utječe na smanjenje performansi, ali ne možemo se voziti u automobilu kada je u kabini 60 stepeni, zar ne?

Danas objavljeno

Hamilton sedam puta šampion F1, a plaši se vožnje po gradu

V.R.

Ne otpisujte automobile na vodonik

V.R.

Zaglavio vam se točak u BLATU: Izvucite auto iz blata pomoću ovog jednostavnog TRIKA

Vanja A

Ostavite komentar