Zašto POMJERANJE kazaljki može da bude loše za naše psihičko i fizičko zdravlje? - BIGportal.ba
Hrana i zdravlje

Zašto POMJERANJE kazaljki može da bude loše za naše psihičko i fizičko zdravlje?

U noći između subote i nedelje vratićemo kazaljke satova sat unazad kako bismo završili letnje računanje vremena. Ovaj povratak se tehnički izjednačava sa potencijalnim dodatnim satom sna, međutim, resetovanje nije tako lako za naše unutrašnje satove, tačnije cirkadijalni ritam.

Zdravlje i pomeranje sata

Stvaranje desinhronizacije naših telesnih satova dva puta godišnje povezana je sa povećanim zdravstvenim rizicima kao što su depresija, gojaznost, srčani udar, pa čak i nastajanje saobraćajnih nesereće.

Moglo bi se reći da će nam dodatni sat značiti, duže ćemo spavati, međutim, ipak ima uticaja na psihičko i fizičko zdravlje.

Loše raspoloženje i depresija

Tokom jeseni i zime mnogi ljudi obično provode ceo dan u zatvorenom prostoru na poslu, u školi ili kod kuće. Dok obavimo sve aktivnosti već je mrak. To znači da se manje izlažemo suncu, što smanjuje količinu vitamina D koji naše telo proizvodi. Nizak nivo vitamina D povezan je sa lošim raspoloženjem i depresijom, kao i sa umorom, bolovima u mišićima i oslabljenim kostima. Poremećaji spavanja takođe mogu uzrokovati povećan rizik od mentalnih bolesti. Gubitak jednog sata večernje svetlosti može značajno da utiče na naše raspoloženje.

Nedostatak sunčeve svetlosti potiskuje proizvodnju dva važna hormona: melatonina koji izaziva san i serotonina, koji igra ključnu ulogu u ravnoteži raspoloženja. Drugim rečima, veća je verovatnoća da ćemo biti mrzovoljni i umorni u danima posle letnjeg računanja vremena, dok se ne naviknemo.

Kardiovaskularni rizici

Više studija je pokazalo mali porast srčanih udara nakon početka letnjeg računanja vremena u proleće i mali pad na njegovom kraju u jesen. U međuvremenu, stope moždanog udara su 8% veće u prva dva dana nakon obe promene vremena.

Danas objavljeno

Previše vitamina C može da uzrokuje neželjene efekte

Vanja A

Ovo su razlozi zbog kojih kelerabu treba uvrstiti u ishranu

Vanja A

Zapečeni kukuruz s kobasicama

Vanja A

Ostavite komentar