11. Augusta 2022.

Zašto nikada ne bi trebalo da skidate koru sa sira

Big Portal

To je kora koja se prirodno javlja tokom procesa pravljenja sira. Neki sirevi, poput parmezana imaju koru koja se može upotrijebiti tokom kuvanja, dok neki drugi sirevi imaju premaz koji treba da uklonite.

Kore kojih sireva su jestive?

Tehnički, gotovo sve kore su jestive, poručuju stručnjaci iz ove oblasti. Ipak, neke su bolje od drugih. Kore sireva bri i kamember su dobar primjer za to, jer su pune ukusa koje zaista želite da iskusite. Bez kore, ovi sirevi se jednostavno pretvaraju u želatinastu masu.

Zapravo, kod većine takvih sireva kora je ono što poboljšava njihov ukus. Proizvođači sira potapaju ih u posebnu salamuru, tako da se kora razvija paralelno s ovim divnim i posebnim ukusima.

Kore kojih sireva su dobre za kuvanje?

U pitanju su kore tvrdih sireva, poput parmezana. Zbog toga kuvari u pripremi raznih supa i bujona najradije koriste upravo ove kore, pune ukusa.

Stoga, kada pripremate supu, čorbu ili bujon za rižoto, povrću jednostavno dodajte koru nekog tvrdog sira, pa ostavite da ključa najmanje dva sata. Nakon toga, preostalu koru jednostavno bacite. Na taj način dobićete bogati bujon, odnosno osnovu za pripremu rižota, sosova i drugih jela.

Osim toga, koru sira možete tostirati na šporetu ili u rerni – tako ćete dobiti divnu hrskavu koru koju možete dodati salatama, potažima i drugim sličnim jelima.

Kako kora sira može poboljšati ukus drugih jela?

Kao što koru sira možete koristiti za obogaćivanje supa i sosova, isto tako možete je dodati drugim namirnicama kako biste poboljšali njihov ukus, poput maslinovog ulja. Tvrda kora parmezana daće maslinovom ulju oštar, sirasti ukus, koji će se savršeno slagati sa raznim salatama.

Naravno, koru sira možete koristiti i za pripremu mnogih drugih jela – od rižota do paradajz sosa. Kora parmezana je, recimo, fantastična za pravljenje paradajz čorbe, samo u tom slučaju budite pažljivi prilikom dodavanja soli, da ne biste pretjerali.

(Aktivni.si)

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare