Zašto neke mačke izgledaju kao da nose čarapice? - BIGportal.ba
Magazin Zanimljivo

Zašto neke mačke izgledaju kao da nose čarapice?

Jeste li se nekad zapitali zbog čega neke mačke izgledaju kao da nose čarape? Zašto njihove šapice nisu iste boje kao ostatak tijela?

Svi koji su probali da svoju mačku uljepšaju tako što će je obući, znaju da životinje ne vole odjeću. Posebno čizme. Ipak, ono što ljudi ne mogu, priroda može – nekim macama je podarila prirodan izgled odjeće.

Ali zbog čega neke mačke izgledaju kao da nose čarapice? Zašto njihove šapice nisu iste boje kao ostatak tijela?

Nauka ima odgovor. Posebno piebaldizam. To je ime za stanje uzrokovano mutacijom u KIT genu odgovornom za distribuciju melanocita, ćelija koje “programiraju” pigmente kroz tijelo mačaka, ali i ljudi.

Резултат слика за cats cute

U odsustvu piebaldizma, melanociti su ravnomjerno raspoređeni, dajući macama jednobojan i ujednačen sloj krzna. Ali ako je KIT gen mutiran, mace neće da imaju dovoljno ćelija da prekriju cijelo tijelo, a ćelije koje imaju neće biti ravnomjerno raspoređene. Kao rezultat, dijelovi dlake će biti bijeli.

Genetika uvijek ima važnu ulogu kada je riječ o macinom krznu. U slučaju sijamskih mačaka, recimo, to zavisi od temperature. Kod te pasmine enzim može da potisne proizvodnju melanina, a abdomen će biti pješčane boje jer je topao, dok će relativno hladniji dijelovi, poput ušiju, biti tamniji.

 

NG

Danas objavljeno

Megan Foks na zabavu došla vezana lancem sa momkom

Vanja A

Princ William otkrio kako izgledaju luda i bučna jutra u njegovoj porodici, ali i zbog čega se njihova djeca najviše svađaju

Vanja A

10 savjeta kako da potrošiš manje u trgovini

Vanja A

Ostavite komentar