22. Februara 2021.

“Zašto ne istražite čovjeka koji se razbolio 8. decembra 2019?”

Big Portal

Takođe se očekuje da se detaljnije ispita lanac snabdevanja desetak trgovaca na pijaci morskih plodova u Huananu, za koje se smatra da su imali ulogu u širenju virusa krajem 2019. godine.

Kako su istražitelji rekli CNN-u, bilo je potrebno da kineski naučnici mnogo ranije pokrenu istragu o poreklu virusa.

“Prosto je neverovatno da nisu to već uradili”, smatraju istražitelji SZO.

Oni zahtevaju da se detaljnije ispita istorija kontakta pacijenta iz Vuhana koji se razboleo 8. decembra 2019. godine, što je prvi slučaj za koji su kineski naučnici i panel SZO naveli da je oboleo od kovid 19.

Identitet pacijenta nije javno objavljen, ali je, prema istražiteljima SZO, reč o kancelarijskom radniku 40-ih godina koji nije putovao na egzotične destinacije ili imao istoriju kontakata, a živeo je sa suprugom i detetom.

U preliminarnom izveštaju koji će biti predstavljen sledeće nedelje SZO će preporučiti neposrednu istragu lanca snabdevanja tržišta morskih plodova u Huananu.

Vođa misije SZO Peter Ben Embarek nije želeo da dodtano komentariše nalaze, ali je naveo da je potrebno dodatno ispitivanje.

Drugi naučnici su izrazili iznenađenje, pa čak i nevericu da Kina, očigledno, nije već sprovela dalje istrage, kako istorije kontakata prvog pacijenta, tako i lanca snabdevanja pijace u Huananu, koje je tražila SZO.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare