"Zašto ne istražite čovjeka koji se razbolio 8. decembra 2019?" - BIGportal.ba
Svijet Vijesti

“Zašto ne istražite čovjeka koji se razbolio 8. decembra 2019?”

Preliminarni izveštaj SZO o poreklu novog koronavirusa preporučiće opsežniju istragu kontakata prvog poznatog pacijenta obolelog od kovida 19 u Vuhanu u Kini.

Takođe se očekuje da se detaljnije ispita lanac snabdevanja desetak trgovaca na pijaci morskih plodova u Huananu, za koje se smatra da su imali ulogu u širenju virusa krajem 2019. godine.

Kako su istražitelji rekli CNN-u, bilo je potrebno da kineski naučnici mnogo ranije pokrenu istragu o poreklu virusa.

“Prosto je neverovatno da nisu to već uradili”, smatraju istražitelji SZO.

Oni zahtevaju da se detaljnije ispita istorija kontakta pacijenta iz Vuhana koji se razboleo 8. decembra 2019. godine, što je prvi slučaj za koji su kineski naučnici i panel SZO naveli da je oboleo od kovid 19.

Identitet pacijenta nije javno objavljen, ali je, prema istražiteljima SZO, reč o kancelarijskom radniku 40-ih godina koji nije putovao na egzotične destinacije ili imao istoriju kontakata, a živeo je sa suprugom i detetom.

U preliminarnom izveštaju koji će biti predstavljen sledeće nedelje SZO će preporučiti neposrednu istragu lanca snabdevanja tržišta morskih plodova u Huananu.

Vođa misije SZO Peter Ben Embarek nije želeo da dodtano komentariše nalaze, ali je naveo da je potrebno dodatno ispitivanje.

Drugi naučnici su izrazili iznenađenje, pa čak i nevericu da Kina, očigledno, nije već sprovela dalje istrage, kako istorije kontakata prvog pacijenta, tako i lanca snabdevanja pijace u Huananu, koje je tražila SZO.

Danas objavljeno

“Rusija je ozbiljna pretnja”

M.

Vučić: “Otvoreni Balkan” prilika za region

M.

U Australiji padao neuobičajeno veliki led

M.

Ostavite komentar