Zašto ne bi trebalo sušiti veš u stanu - BIGportal.ba
Magazin Zanimljivo

Zašto ne bi trebalo sušiti veš u stanu

Da li i vi sušite veš u stanu? Osim što se na zidovima može pojaviti vlaga, situacija se dodatno pogoršava ako prilikom pranja dodajete omekšivač za veš. Tokom sušenja odeće mogu se javiti isparenja koja u sebi sadrže štetne materije.

Sušenje veša tokom jeseni i zime obično izgleda isto u svim domovima. Razvučena sušilica u dnevnoj ili spavaćoj sobi, radijatori okićeni čarapama…

Ali, sušenje odeće u zatvorenom prostoru u kom obitavamo može biti opasno je jer se previše vlage ispušta u vazduh. To je posebno loše za astmatičare i osobe sklone alergijama, upozoravaju stručnjaci. Ova praksa sušenja veša unutar četiri zida usko je povezana sa visokom koncentracijom grinja i spora plesni u vazduhu.

Rosali Menon, naučnica koja se bavi kvalitetom življenja zajedno sa kolegom Kolinom Porteusom sastavila je vodič za zdraviji dom u kom pokušava da reši problem sušenja veša u zatvorenom prostoru.

Ona savetuje da ovu praksu izbegavano, a ako to nije moguće onda je neophodno da s vremena na vreme dobro proluftiramo stan. Takođe, ona navodi da veš ne bi trebalo sušiti u istoj prostoriji u kojoj spavate.

Ukoliko ste u mogućnosti, nabavite mašinu za sušenje veša jer ćete tako sačuvati svoje zdravlje.

Danas objavljeno

Sandra Bulok o najvećoj traumi u životu

Vanja A

Savršene Instagram fotke ismijala i pokazala kako to zaista izgleda u stvarnosti

Vanja A

50 Cent se rugao Madoni, ona oštro uzvratila

Vanja A

Ostavite komentar