11. Decembra 2022.

Zašto nam se čini da Nova godina svake godine dolazi sve ranije

Big Portal

Međutim, kada smo odrasli, čini nam se da smo koliko juče bili na moru, a onda, za tren oka, evo Nove godine. Da li nam se to samo čini ili stvarno Nova godina dolazi ranije?Zašto nam se čini da Nova godina svake godine dolazi sve ranijeZašto nam se čini da Nova godina svake godine dolazi sve ranije

Ako ne možete da verujete da su novogodišnji i božićni praznici već pred nama, utešno je znati da niste jedini. Rut Ogden, profersorka psihologije na Univerzitetu u Liverpulu, i njene kolege, nedavno su sproveli anketu među 918 odraslih Britanaca i otkrili da se 77 odsto ispitanika slaže da Nova godina svake godine dolazi sve ranije.

Jedan od razloga može biti način na koji doživljavamo protok vremena što smo stariji, jer je već poznato da nam se čini da vreme ubrzava kako nam se godine nižu jedna za drugom. Za sedmogodišnjaka, 12 meseci između dva Božića predstavljaju ogroman deo njihovog života. Za 45-godišnjaka, tih istih 12 meseci donosi veoma malo novog životnog iskustva. Ova razlika u stvari sažima relativno vreme između dva događaja svake godine.

Naš doživljaj vremena se takođe menja jer se oslanjamo na pamćenje da bismo procenili trajanje. Kada procenimo koliko je nešto trajalo, svoju procenu zasnivamo na tome koliko smo uspomena stekli tokom određenog perioda. Bilo da pokušavamo da zapamtimo dužinu filma, putovanja automobilom ili vremena koje smo proveli sa nekim u vezi, količina sećanja koju smo kodirali tokom tog perioda poslužiće nam kao indikator njegove dužine.

Vremenske periode u kojima se stvara manje novih sećanja, bilo zbog nedostatka stimulativnih zadataka, novih aktivnosti ili pojačanih emocija, naš mozak tumači kao kratke.

Gde je nestala godina

Kako starimo, pamćenje postaje sve varljivije i manje pamtimo događaje iz svakodnevnog života. Takođe je mnogo manja verovatnoća da ćemo biti u prilici da doživimo neko novo iskustvo nego kada smo bili mlađi. I ovi činioci zajedno doprinose osećaju da je od prethodnog Božića prošlo manje vremena nego što smo očekivali.

Pošto ono što radimo ima tako snažan uticaj na to kako doživljavamo vreme, promene u našoj rutini iskrivljuju osećaj protok vremena. Predvidljiv dan pomaže da vreme stabilno teče.

Ovo je ilustrovano na globalnom nivou tokom pandemije. Jednog minuta svi smo se bavili svakodnevnim životom. Onda su se odjednom naše rutine potpuno promenile. Ljudi od Buenos Ajresa do Bagdada tvrdili su da vreme nije normalno proticalo tokom pandemije.U napetom iščekivanju da li će Deda Mraz ispuniti njihove željeU napetom iščekivanju da li će Deda Mraz ispuniti njihove želje

Mada Nova godina ne izaziva isti poremećaj kao globalna pandemija, ona ipak narušava naše navike i dnevnu rutinu.

Jedva čekate Novu godinu?

Još jedan faktor zbog kojeg imamo utisak kao da je Nova godina došla prebrzo je količina energije koju smo uložili da predvidimo njen dolazak. Većini dece je to verovatno najiščekivaniji događaj u godini i s nestrpljenjem se nadaju dolasku Deda Mraza. Ovo uzbuđnje znači da deca obraćaju mnogo pažnje na protok vremena uoči Nove godine. Na njihovu nesreću, fokusiranje na protok vremena obično ga čini mnogo dužim.

Za većinu odraslih ovaj period godine je mnogo manje uzbudljiv. Tako da odrasli verovatno manje razmišljaju o odbrojavanju. Ako manje pažnje posvećujete vremenu, ono brže prolazi. Efekat je možda bio posebno izražen ove godine jer je u postpandemijskoj normalnosti život užurbaniji nego ikada i imamo još manje vremena za razmišljanje o Novoj godini i Božiću.

Tehnološke promene takođe utiču na našu percepciju vremena. Napredak u tehnologiji nam omogućava da ostvarimo više zadataka, brže nego do sada. Ovo ubrzanje tempa života u proteklih 20 godina takođe može doprineti osećaju da vreme mnogo brže prolazi.

Ponestaje vremena

Uprkos tome što posvećuju manje pažnje vremenu, odrasli imaju znatno više zahteva u vezi sa svojim rasporedom nego deca uoči Božića. Za decu, Božić se dešava magijom. Za odrasle, međutim, prazničnu mistiku menja velika količina planiranja, kupovine, umotavanja i kuvanja. Dodatni vremenski pritisak koji stvara Božić može doprineti bržem prolasku vremena.

Nedostatak kontrole koju deca imaju nad Božićem verovatno povećava njihov nivo vremenske neizvesnosti. Neznanje kada, ili da li će se stvarno nešto dogoditi, takođe može usporiti osećaj protoka vremena.Šta će nam Deda Mraz u oktobruŠta će nam Deda Mraz u oktobru

Međutim, možda imamo osećaj da Nova godina dolazi brže svake godine jer zaista jeste tako. Danas je postalo normalno da se čokoladne sa likom Deda Mraza pojave na policama supermarketa početkom oktobra. Ovo bukvalno pomeranje božićne vremenske linije nesumnjivo doprinosi psihološkom osećaju da ovi praznici dolaze ranije.

Međutim, pokušaji trgovaca da povećaju profit započinjanjem prazničnog perioda sve ranije iz godine u godinu ima svoju cenu. Kada je jedan trgovački lanac pokrenuo svoju božićnu reklamnu kampanju 7. oktobra 2021. godine, došlo je do negodovanja javnosti. U stvari ne želimo da nam Nova godina dolazi brže. Zato ove godine nisu ponovili svoju grešku.

RTSmagazin.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare