"Zašto Kolinda i dalje ćuti?" - BIGportal.ba
Region Vijesti

“Zašto Kolinda i dalje ćuti?”

Mnogi hrvatski političari i javne ličnosti osudile su nedavni fizički napad na Srbe u Uzdolju, ali ne i hrvatska predsedica, piše Novi list.

Upravo se Kolinda Grabar Kitarović nedavno u Kninu, povodom obeležavanja vojno-policijske akcije Oluja, američkoj generalici sa velikim žarom obraćala na engleskom, a sada se, kako piše riječki list, Srbima iz Hrvatske nije mogla obratiti ni na hrvatskom.

Tihomir Ponoš u kolumni objavljenoj u tom riječkom dnevniku kaže da su već sutradan u Uzdolje otišli vladajući političari, ali samo oni iz Samostalne demokratske srpske stranke (SDSS), ne i oni iz HDZ.

Autor konstatuje i da broj napada na Srbe u Hrvatskoj, baš zato što su Srbi, nije mali, već je, kaže, njihova priroda maligna. Podseća i na napad koji se u julu dogodio na sezonske radnike u Supetru uz povik “di su Srbi”, a batine su dobili i Srbi i oni koji su bili sa Srbima.

“I dok vodeći ljudi srpske zajednice u Hrvatskoj tvrde da su napadi na Srbe i upućene im poruke mržnje posledica klime u društvu, premijer Andrej Plenković takvu klimu ne vidi već je reč o, kako reče, individualnim delima pojedinaca koja treba sankcionisati. Napad je osudio i kazao da uvik ima onih koji su devijantni”, piše Ponoš, koji Plenkoviću u tome daje za pravo.

Zaista, konstatuje, uvek ima onih koji su devijantni, pa za primer uzima donedavnog ministra uprave i političkog sekretara HDZ-a Lovru Kuščevića, koji je, kako kaže, devijantno na zidu svoje kuće u svojim Nerežišćima okačio fotografiju Ante Pavelića i potom tvrdio da ne zna koga je to okačio na zid.

“Ante Pavelić nije, ali ko jeste ne zna ni on, može biti da je okačio deda, a može biti da je okačio i pradeda, ne zna tačno koji je to njegov predak na fotografiji”, piše kolumnista riječkog Novog lista.

Podseća da je Kuščevića u vladu uveo Tomislav Karamarko, u vladi ga je zadržao Andrej Plenković i to u dva resora, a Andrej Plenković je taj koji je, kako kaže, tu devijaciju s dedom, pradedom i Pavelićem u jednoj slici na zidu porodične kuće, postavio na mesto političkog sekretara HDZ.

“Da je Plenkovićeva izjava o tome da devijantnih uvek ima tačna potvrđuje i predsednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović. Nakon napada na hrvatske gradjane u Uzdolju ona ćuti, nema ona šta da kaže hrvatskim gradjanima srpske nacionalnosti iz Uzdolja blizu Knina”, naveo je Ponoš, uz podsećanje da je ne tako davno ona u govoru u Kninu, 4. avgusta, imala toliko toga da kaže “nekakvoj američkoj generalici i bilo joj je toliko stalo do toga da svaku njenu reč, svaku njenu emociju američka generalica razume da joj se obratila na engleskom jeziku”.

A, Srbima iz Hrvatske ne želi da se obrati ni na hrvatskom, ističe Ponoš.

Stvarno je, ukazuje autor, devijantno – obraćati se nedržavljanima Hrvatske na njihovomu materinjem jeziku prilikom hrvatskog nacionalnog, a državljanima Hrvatske srpske nacionalnosti ne kazati ništa čak ni na hrvatskom jeziku nakon što je oraganizovano maskirana grupa hrvatskih državljana upala u kafić i tukla druge hrvatske državljane zato što su Srbi.

Podseća da to nije jedina, kako kaže, devijantnost predsednice Republike. “U nedavnom je intervjuu objavljenom u Hrvatskom tjedniku pokazala razumevanje za Pavelića i njegove, kako reče, fatalne greške jer ‘svi smo mi ljudi, niko od nas ne može prvi baciti kamen’. Ta osoba (Grabar Kitarović) sklona devijantnim istupima i ispadima ponovo će biti kandidatkinja HDZ-a na predsedničkim izborima”, ukazao je, izmedju ostalog, Ponoš.

Zaključuje da je Hrvatska u desetak poslednjih godina efikasno nazadovala i to po više osnova, uz podsećanje da se pre desetak godina bacalo kamenje na kuću Srbina povratnika i njegove supruge ne bi li ih se zastrašili, danas Srbe organizirano traže, organizirano se upada na mesta u kojima ih ima ne bi li ih pretukli….

Podseća i da su pred desetak godina vladajući političari ustajali protiv takvih incidenata i napada, dok danas neki neki manifestaciono ćute. “Pre desetak godina devijantno ponašanje bilo je rezervisano za političke marginalce, danas njih nije problem pronaći u vrhu vlasti. Nije to hrvatski ponos, to je hrvatska sramota”, zakjučio je Ponoš.

Danas objavljeno

“Jedan od šest Bajdenovih prioriteta je ZAPADNI BALKAN”

D V

Razgovarali Bajden i Putin: “Normalizacija veza u interesima obe države”

D V

Entoni Blinken novi državni sekretar SAD

D V

Ostavite komentar