Zašto je važno odabrati kvalitetno i odgovarajuće motorno ulje za vaš automobil? - BIGportal.ba
Auto-moto Ostalo

Zašto je važno odabrati kvalitetno i odgovarajuće motorno ulje za vaš automobil?

Jeste li znali da je motorno ulje jedan od ključnih elemenata pri projektovanju modernih motora sa unutrašnjim sagorevanjem?

Kada proizvođač vozila razvija novi motor, u taj proces uključuje i maziva i to od samog početka! Cilj proizvođača vozila jeste značajno smanjenje emisije CO2, čime se smanjuje potrošnja goriva, na šta utiču, između ostalog, i sama maziva koju vozilo koristi, što bi takođe trebalo uzeti u obzir prilikom izbora motornog ulja

Ponuda motornih ulja je velika i ponekad zbunjujuća. Iako im je glavna funkcija podmazivanje, to jest smanjenje trošenja delova motora koji se kreću velikom brzinom i zbog toga stvaraju jako trenje, pored toga treba znati da motorna ulja štite materijal koji podmazuju od korozije, čiste, ali i hlade motor. Kvalitetna motorna ulja osiguravaju uglađeniji rad motora i štite DPF filtere i katalizatore.

Postoji nekoliko faktora koji će se pojaviti u gotovo svakom motoru i zbog čega je bitno redovno zameniti ulje u motoru onim kvalitetnim.

Oksidacija:
Ulje u motoru je u kontaktu s kiseonikom i nusproizvodima sagorevanja. To dovodi do povećanja viskoznosti i stvaranja raznih taloga. Povećanje viskoznosti smanjuje efikasnost ulja.

Visoke temperature:
Ubrzavaju proces degradacije ulja, stoga bi temperatura ulja u motoru uvek trebalo da bude pod kontrolom. Iako će zadržavanje ulja na konstantnoj temperaturi produžiti njen vek trajanja, povremeno će doći do visokih temperatura što neizbežno dovodi do degradacije ulja.

Trošenje aditiva:
Ulja i aditivi u ulju deluju na visokim temperaturama u motoru, kao i pod teškim uslovima kako bi zaštitili motor i osigurali optimalne performanse. Te aktivne komponente motornog ulja troše se postepeno dok motor radi.

Kontaminacija:
Prljavština, voda, vazduh i slično utiču na brzinu pri kojoj dolazi do degradacije maziva. Štaviše, metalne površine su često u kontaktu jedna s drugom u motoru vašeg vozila, što će prouzrokovati trošenje tih površina. To uzrokuje da male čestice uđu u ulje, što ubrzava proces degradacije ulja.

Uz to, bitno je znati da postoje i motorna ulja za uštedu goriva (Fuel Economy) koja omogućuju smanjenje potrošnje goriva. Njihov sastav obično sadrži aditive protiv trenja koji se formiraju na metalnim površinama i tako smanjuju potrošnju goriva.

Kako odabrati odgovarajuće motorno ulje?
Za početak, preporučujemo vam da servisirate svoje vozilo u odgovarajućoj servisnoj radionici, kao i da menjate ulje u motoru u intervalima zamene koju preporučuje proizvođač, isključivo motornim uljem koje ima specifikacije i odobrenja proizvođača  vozila.

Svakako budite u skladu s preporukama OEM-a, a ako niste sigurni koje su to tačno preporuke, dopustite da vam pomognemo da pronađete pravo ulje, i to našim online savetnikom za maziva – brza, pouzdana i ažurirana aplikacija Motul Lubricant Advisor pruža informaciju o adekvatnom izboru Motul maziva za svaku vrstu vozila, baziranih na kategoriji, proizvođaču i modelu, kao i informacije o odabranim proizvodima. Posetite Motulovu internet stranu i osigurajte pristup ažuriranim informacijama sa preporukama adekvatnog, vrhunskog motornog ulja za vaše vozilo sa bilo kog mesta.

Izaberite pravo ulje za vaše vozilo (kliknite da biste otvorili)

MOTUL je prvi proizvođač maziva na svetu koji je još davne 1953. godine izumeo prvo  multigradno motorno ulje, zatim 1966. prvo polusintetičko motorno ulje, a 1971. prvi je na svetu započeo proizvodnju 100% sintetičkog motornog ulja! Poverenje u tradiciju i kvalitet ispitanu na mnogim trkama, pri najtežim uslovima osigurava visok nivo performansi motornog ulja, jer samo najbolje je dovoljno dobro za motor vašeg automobila!

Kada bi trebalo zameniti motorno ulje?
Još do nedavno ulje u motoru se moralo zameniti već nakon par hiljada kilometara, a danas se menja i na 30.000 km ili više u modernim motorima. Istovremeno, proizvođači vozila, u nastojanju da se usklade sa EURO normama o emisijama štetnih sastojaka iz automobilskih izduva ili ograničenja potrošnje goriva, povećavaju intervale zamene ulja uz sve strože zahteve u specifikacijama maziva, uglavnom u pogledu njihove kompatibilnosti sa sistemima za obradu izduvnih gasova.

Kako bi odgovorio na ovo učestalo pitanje, MOTUL je osmislio, program Lubricant Advisor koji omogućuje pronalaženje svih tehničkih podataka o mazivima za sve vrste vozila kao što su motocikli, automobili, komercijalna vozila, poljoprivredne i građevinske mašine.

Šta sve utiče na interval zamene ulja?
Zbog zahteva proizvođača vozila za sve dužim intervalom između servisiranja, a time i intervalom zamene motornog ulja, došlo je do potrebe za ubrzanim razvojem tehnologije samih maziva. Intervali servisiranja strogo su definisani od strane proizvođača vozila, i za moderne motore kreću se u rasponu od 15.000 km, pa sve do 50.000 km (u određenim uslovima)!

Ti intervali su definisani kao maksimalni mogući, uz napomenu da otežani uslovi rada motora doprinose njihovom smanjenju. Teški uslovi vožnje koji mogu uticati na smanjenje intervala zamene ulja su:

• Kratke relacije vožnje, kratko korišćenje vozila
• Uslovi čuvanja vozila (visoka vlažnost, visoke i niske temperature, temperaturne oscilacije…)
• Teško opterećenje vozila
• Česte vožnje gradom uz česta zaustavljanja, kočenja, niži okretaji i male brzine, česte vožnje po usponima
• Često i kontinuirano korišćenje vozila pri visokim spoljnim temperaturama
• Često paljenje i rad motora pri niskim temperaturama
• Vuča prikolice s teretom
• Vožnja u uslovima visokog zagađenja (prašina, vlažnost, vožnja po zemlji)
• Korišćenje neprikladnog goriva (npr. goriva s visokim udelom sumpora i bio gorivo)

U MOTUL motornim uljima ugrađena su znanja MOTULOVIH stručnjaka kao i mnoge inovacije. Od prve benzinske pumpe u Pensilvaniji, pa do najmodernijih laboratorija, MOTUL proizvodi odraz su ciljeva za poboljšanjem svojih proizvoda i kontinuirani rad na inovacijama. Kada se u motoru nalazi MOTUL motorno ulje inspirisano jedinstvenom pobedničkom formulom 300V i testirano u najzahtevnijim uslovima, kao što su trkačke staze, budite sigurni i u povećanje snage motora, izvrsno podmazivanje i optimalnu zaštitu.

MOTUL 300V – 50. GODIŠNJICA PRVOG 100% SINTETIČKOG MAZIVA NA SVETU

2021. godine Motul obeležava 50. godišnjicu proizvodnje prvog na svetu 100% sintetičkog ulja, legendarnog 300 V – pola veka pobede, kako u nekim od najprestižnijih trka na svetu, tako i na međunarodnom tržištu. Doživite s nama najvažnije trenutke njegove istorije! Putovaćemo kroz vreme i doći ćemo do 1971. godine, godine kada Motul započinje ovu priču o uspehu, a doći ćemo i do 2004. godine kada ovi proizvodi dokazuju svoju snagu u najprestižnijoj trci.

Automagazin.

Danas objavljeno

Porsche Taycan treći najprodavaniji model

Vanja A

BMW debituje s „Neue Klasse“ u vidu električne serije 3 2025. godine

Vanja A

Gordon Murray T.50 zvuk kakav odavno nismo čuli (VIDEO)

Vanja A

Ostavite komentar