Zašto je tuširanje hladnom vodom veoma zdravo? - BIGportal.ba
Hrana i zdravlje

Zašto je tuširanje hladnom vodom veoma zdravo?

Nakon napornog dana, naročito sada kada je nastupilo hladnije vrijeme, svi sanjaju o toploj kupki ili tušu. Iako je topao tuš ili kupka vrlo primamljiv, ipak biste ga trebali izbjegavati jer za vaše zdravlje je bolji hladan tuš.

Svi znamo kako je za kožu i kosu mnogo bolje tuširati se u hladnoj vodi jer upravo topla voda može dovesti do isušivanja kože i vlasišta, ali koža nije jedini razlog zašto je bolje tuširati se u hladnoj vodi.

Hladna voda odlična je pomoć kod rješavanjastresa. Hladna voda ispunit će vas pozitivnom energijom, a dugoročno tuširanje u hladnoj vodi može dovesti i do smanjenja posljedica stresa. Osim što će vam pomoći u rješavanju stresa, može vam pomoći i u depresivnim stanjima. Još jedan vrlo bitan benefit, naročito u ovo doba gripa, viroza i covida jest što hladan tuš može učiniti vaš imunitet čvršćim i otpornijim.

Tuširanje hladnom vodom otežava podnošenje visokih temperatura

Hladan tuš vas može riješiti i bolova jer hladna voda dovodi do sužavanja krvnih žila što posljedično može dovesti do smanjivanja oteklina, bolova i upala. Hladan tuš nikako nije lijek, ali može vam pomoći u raznim stvarima, pa se probajte kupati hladnom vodom koliko god to neugodno bilo.

Izvor: wall.hr

Danas objavljeno

Đumbir pomaže kod prehlade, ali može biti i opasan

Vanja A

Trening u kućnim uslovima: Najbolji rekviziti za najbolje vježbanje

Vanja A

Pet hobija koji smanjuju stres

Vanja A

Ostavite komentar