Zašto je tako teško boriti se protiv raka? - BIGportal.ba
Hrana i zdravlje

Zašto je tako teško boriti se protiv raka?

Ćelije raka teško je pobijediti zbog ekstrahromosomalnih kružnih molekula DNK, otkrili su naučnici sa Kalifornijskog univerziteta u San Dijegu, Univerziteta Stanford i Medicinskog instituta „Hauard Hjudžes“ u studiji objavljenoj u časopisu „Nature“.

Naučnici su analizirali sekvencu DNK da bi otkrili molekularnu strukturu, stvorili trodimenzionalni model molekula i sliku epigenetske regulacije koja utiče na aktivnost gena.

Studija je otkrila da se kružni tip DNK u velikim količinama nalazi u ćelijama raka pacijenata i to doprinosi agresivnosti tumora. Pored toga, lekari su utvrdili da ovo ponašanje igra ključnu ulogu za razvoj malignog tumora i za napredovanje raka.

Naučnici su dodali da ekstrahromosomalna DNK nije tipična za ljudski organizam i da je prisutna u ćelijama raka u polovini slučajeva sa ovom vrstom bolesti.

Sa ovom strukturom DNK, lekari naglašavaju da ponašanje ćelija raka veoma podseća na ponašanje ćelija eukariotske bakterije. Dakle, kada se ćelije raka podele, napravi se nekoliko kopija kodiranih onkogena i to je uzrok zašto se tumor brže razvija.

Izvor. B92

Danas objavljeno

Vitaminska bomba koja topi celulit

V.R.

Jestivi insekti sigurni obroci

V.R.

Razlozi zbog kojih ne bi trebalo da idete na dijetu

V.R.

Ostavite komentar