Zašto je tako teško biti motivisan za vježbanje? - BIGportal.ba
Hrana i zdravlje

Zašto je tako teško biti motivisan za vježbanje?

Ne treba podcrtavati koji su sve benefiti vježbanja za izgled našeg tijela i cjelokupno zdravlje. Ipak, kada dođe vrijeme za akciju – teško je ostati disciplinovan i natjerati se na trening.

Istraživački tim Univerziteta British Columbia okupio je 29 dobrovoljaca koji su učestvovali u eksperimentu, a koji je imao za cilj analizu psihološkog stanja osoba koje se spremaju za fizičku aktivnost.

Dobrovoljci su zamoljeni da se fokusiraju na fotografije na kojima su prikazane fizička aktivnost i fizička neaktivnost, poput odmaranja i gledanja omiljene serije. Istraživanje je pokazalo da je ljudski mozak dosta sporije odreagovao na aktivnost pa se zaključuje da je našem tijelu prilično teško uvjeriti um da djeluje.

Koliko god se trudili uvjeriti se da je fizička, ili bilo koja druga aktivnost dobra za nas, ponekad je baš teško tu činjenicu sprovesti u djelo pa je motivacija ključna.

Korisne vježbe za loše držanje - Body.ba

Nije svaka vježba za svakoga i ne treba se forsirati! Stručnjaci savjetuju da svaka osoba pronađe vježbe koje joj odgovaraju, što će vam i pružati svakodnevnu motivaciju i ne dozvoljavati vam da odustanete.

Preskakanje konopca odlično je za vježbu kod kuće. Ako vam se teško natjerati na napuštanje doma i vježbanje u prirodi, ovo je odlična i vrlo efikasna alternativa.

Takođe, možete i sami osmisliti određene prepreke. Budite kreativni i postavite sebi izazove koji će vam svakodnevno biti zanimljivi. Sve navedeno možete osmisliti u svom domu. Ne morate nužno imati “kućnu teretanu”, jako je efikasno vježbanje i u stanu dok pratite određene fitness trenere na internetu.

Ipak, ako vam se nije toliko teško natjerati na vanjsku aktivnost, uvijek se možete posvetiti sportu kojeg do sada niste imali priliku isprobati.

Nezavisne.

Danas objavljeno

Ovo je najzdravija sorta jabuka

Vanja A

Moraš probati ove slane ukusne muffine idealne za prazničnu trpezu

Vanja A

Krofne sa brusnicama i cimetom

Vanja A

Ostavite komentar