Zašto je SZO "digao" uzbunu zbog omikrona? - BIGportal.ba
Svijet Vijesti

Zašto je SZO “digao” uzbunu zbog omikrona?

Omikron varijanta koronavirusa nosi vrlo visok globalni rizik, upozorila je u ponedeljak Svetska zdravstvena organizacija (SZO).

Kako se navodi, ovaj soj će se verovatno proširit svetom, a veći porast broja zaraženih mogao bi u nekim područjima da ima teške posledice.

Iako još nije poznato u kojoj je meri omikron zarazan i za one koji su se vakcinisali i preboleli kovid 19, SZO preporučuje ubrzano vakcinisanje rizičnih grupa.

“Slučajevi kovid 19 očekuju se i kod vakcinisanih osoba, ali u malom i predvidljivom delu”, predviđaju stručnjaci SZO-a.

Ova ustanova dala je preporuke državama da uz intenzivnu imunizaciju rade na pripremama kako bi se uprkos očekivanom rastu broja zaraženih očuvale nužne zdravstvene usluge.

Iz SZO-a su ponovili da omikron soj ima brojne mutacije na proteinu šiljka, koji je “meta” vakcina.

“Ova uzbuna Svetske zdravstvene organizacije (SZO) mi epidemiolozi tumačimo kao poziv na predostrožnost, kao i poziv za nadzor nad širenjem nove varijante omikron. Za novu varijantu znamo samo nedelju dana i puno toga nam je nepoznato…. Na osnovi informacija iz Južne Afrike očito je da je tamo porastao broj hospitalizacija, ali da klinička slika pacijenata nije teška” kaže epidemiolog Branko Kolarić, a prenosi Jutarnji list.

Kolarić ističe da iako omikron ima čak 32 mutacije na proteinu šiljka u odnosu na originalni soj iz Vuhana, to je i dalje isti virus.

Danas objavljeno

Gužva u Velikoj Kladuši i Donjoj Gradini

M.

Deportacija Novaka Đokovića mijenja istoriju tenisa

M.

Obilježeno 29 godina od strašnog zločina nad Srbima u Skelanima

M.

Ostavite komentar