Zašto je posebno važno da djeca unose dovoljno vode? - BIGportal.ba
Hrana i zdravlje

Zašto je posebno važno da djeca unose dovoljno vode?

Procenat vode u organizmu sedmogodišnjaka je oko 75 odsto, zato je unošenje tečnosti izuzetno važno za njihov razvoj.

Procenat vode u organizmu sedmogodišnjaka je oko 75 odsto, zato je unošenje tečnosti izuzetno važno za njihov razvoj.

Nedovoljna hidratacija u detinjstvu može nepovoljno da utiče na dečiji uspeh u školi, kognitivni razvoj i opšte stanje zdravlja, pokazuju istraživanja.

Kada se govori o zdravom načinu života, kako kod odraslih osoba tako i kod mališana, najviše pažnje se posvećuje ishrani. Međutim, s vremena na vreme važno je zapitati se da li u organizam unosimo dovoljno tečnosti, pogotovo vode, koja je neizostavan deo zdravijeg životnog stila.

Detetu uzrasta do osam godina potrebno 4-5 čaša vode dnevno, a onim malo starijima preporučuje se čak 6-8 čaša

Deca mogu brže da dehidriraju

Ako ste roditelj, baka ili deka, ili ste bar jednom u svom životu čuvali nekog mališana, znate koliko su oni živahni i aktivni. Najmlađi ispituju svet tako što se stalno igraju, trče, jure i skaču. Uz sve te aktivnosti, oni, naravno, mnogo brže gube vodu iz organizma nego prosečna odrasla osoba, pa je važno voditi računa da je unose u optimalnim količinama.

Organizam prosečne odrasle osobe 60 odsto čini voda, a kod dece je ovaj procenat još veći i iznosi oko 80 odsto na rođenju, a oko 75 odsto do trenutka kada krenu u prvi razred.

Mališani često zaborave da su žedni

Od mnoštva zabavnih avantura, možemo da razumemo kako deci ne ostane previše vremena za jednu tako „dosadnu“ aktivnost kao što je ispijanje čaše vode. Zato, je neophodno obratiti pažnju i naučiti dete da kaže kada je žedno, isto kao što govori kada je gladano. Avanture neće nigde pobeći, a uz pravilnu hidrataciju, za njih će imati samo još više elana.

Rešenje leži u tome da i vi budete „dosadni“ u početku i stalno ih pitate da li su žedni i nudite im vodu, dok oni sami ne steknu naviku redovne hidratacije.

Nedovoljna hidratacija može da ima negativan uticaj na dečije zdravlje

Neka istraživanja su pokazala kako neadekvatno i nedovoljno unošenje vode može da ima nepovoljan uticaj na zdravlje mališana, uključujući i njihov kognitivni razvoj i rezultate u školi.

Na primer, određene studije, koje su sproveli sa svojim saradnicima But, 2012. i Kan, 2015. godine, su pokazale da deca čiji je organizam dobro hidriran, to jest, oni koji redovno unose dovoljno vode, pokazuju značajno bolje rezultate na kognitivnim testovima.

Preporuke nutricionista su da deca uvek piju vodu i sveže ceđene sokove, a da izbegavaju gazirane napitke i slatke sokove.

Voda je savršen izvor hidratacije, a uz to, nema kalorija ni šećera, ističe Koraljka Novina Brkić, nutricionistkinja kompanije „Nestle“

„Postoje razni trikovi da ispijanje vode učinite zanimljivim za najmlađe. Na primer, pomoću kockica leda u raznim oblicima, koje možete napraviti uz posebne modle, ili dodajući u nju interesantno isečene komade voća i povrća. Deca odlično reaguju na ove male promene, a vi im pomažete da u ranom detinjstvu steknu izuzetno zdravu naviku“, objašnjava ona.

Znaci dehidracije kod deteta

umor
glavobolja
manjak koncentracije i nedostatak pažnje
suva koža
nervoza
tamno žuta mokraća

Dakle, uz malo promišljanja i pažljivog planiranja, voda, osim izvora zdravlja, može biti i izvor zajedničke zabave i uživanja. Ne treba zaboraviti – zdrava deca odrastaju u zdrave odrasle osobe, a izbori koje im ponudimo kao malima itekako utiču na njihove samostalne izbore u zrelom dobu.

Zato su u osmoj sezoni projekta „Zdravo rastimo“, koji zajednički sprovode Savez za školski sport Srbije i kompanija „Nestle“, sedmaci širom Srbije kroz četiri predavanja stekli osnovna znanja o pravilnoj ishrani i njenom planiranju, uticaju hrane na telo, kao i dobili praktične savete o tome kako ova znanja mogu da primene.

Posebno se naglašava važnost unosa vode i to osam čaša dnevno. Sedmaci redovno unose tečnost, ali vrlo često su to slatka pića koja nisu dobar izbor za gašenje žeđi.

Zaključno sa osmom sezonom, broj učenika koji su unapredili svoje znanje o ovim važnim temama dostigao je brojku od oko 32.000.

Danas objavljeno

Ove namirnice izbacite poslije četrdesete

Vanja A

Pileći rolat

Vanja A

Novi hit u svijetu: Mlijeko od krompira, a evo kako ga možete napraviti kod kuće

Vanja A

Ostavite komentar