15. Decembra 2020.

Zašto je opasno voziti u kaputu ili debeloj zimskoj jakni

Big Portal

Holandski auto-klub ANWB poziva sve vozače i putnike da kada se voze u automobilu skinu debeli zimski kaput ili jaknu. U suprotnom, rizikuju ozbiljne povrede u slučaju saobraćajne nezgode.

Ovo upozorenje dolazi nakon što je nemački auto-klub ADAC objavio rezultate ispitivanja.

“Debeli zimski kaput ne samo da vas ograničava pri upravljanju vozilom nego predstavlja još jedan ozbiljan rizik”, kaže je Markus van Tol iz ANWB-a.

“To je postalo sasvim jasno nakon sprovedenih testova simulacije sudara naših nemačkih kolega”.

U testu je simulirana saobraćajna situacija u kojoj su odrasla i dečja lutka u debeloj zimskoj odeći bile pričvršćene na sedište i na dečje sedište. Test se sprovodio pri brzini od 16 km/h dok nije usledilo hitno kočenje.

“Zbog debelog punjenja unutar zimske odeće postoji prostor između pojasa i tela, pa se pojas u trenutku nesreće duboko ureže u abdominalni deo tela. To može uzrokovati ozbiljne povrede mekih tkiva, poput creva, jetre ili slezine, pa čak i dovesti do unutrašnjeg krvarenja. Dakle, stres za unutrašnje organe je mnogo veći nego da vam pojas naleže bliže telu”, ističe Van Tol.

“Zato preporučujemo da skinete jaknu pre stavljanja sigurnosnog pojasa. Deca bi takođe trebalo da budu vezana bez debele zimske odeće”, kaže on.

Očigledno je da vozači ne shvataju da vožnja u debeloj zimskoj odeći može biti opasna. Ako ne želite takav rizik, a ukoliko vam je previše hladno, grejanje u automobilu ili dodatno ćebe sasvim su dobro rešenje.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare