29. Maja 2024.

Zašto je opasna bakterija pronađena u šunki?

Vest da se povlači Z’ dežele sendvič sa šunkom od 500 grama sa rokom upotrebe 31. maja 2024. godine, zbog utvrđene bakterije Listeria monocitogenes, uznemirila je danas javnost.

Kako je saopšteno u Državnom inspektoratu Hrvatske reč je o šunki slovenačkog proizvođača Celjske mesnine d.o.o., lot broj 1413100, a veletrgovac je METRO Cash & Carri d.o.o.

Povučen proizvod se odnosi isključivo na METRO Hrvatska prodavnice. METRO Cash&Carry Srbija nema u prodaji navedeni proizvod.

Bakterija Listeria monocitogenes izaziva zaraznu bolest listeriozu, koja može dovesti do prevremenog porođaja i pobačaja tokom trudnoće.

Šta je listerioza?

Listeria je gram pozitivna, slabo patogena bakterija. Prenosi se: kontaminiranom hranom, sisanjem, preko pupka i kongenitalno, aerogeno, hematofagnim insektima, preko oštećene sluznica usta, prenosi sajt stetoskop.info.

Listeria monocytogenes može dospeti u hranu preko zemljišta ili vode, a životinjski nosioci ove bakterije mogu biti izvor kontaminacije mesnih i mlečnih proizvoda. Zato se ova bakterija često može naći u velikom broju prehrambenih proizvoda, iako su oni propisno čuvani na niskim temperaturama.

Inkubacija kod listerioze iznosi od 7 do 30 dana. Ukoliko se bolest aktivira pre porođaja može završiti pobačajem, preranim porođajem mrtvog deteta ili smrću nedonešenog deteta. Ako infekcija usledi za vreme porođaja tada se manifestuje meningitisom 1 – 3 nedelje nakon porođaja. Meningitis se karakteriše napetošću fontanele, razdražljivošću, konvulzijama i komom.

Dijagnostikovanje je jako teško, a brzina lečenja zavisi upravo od toga koliko brzo dijagnostikujemo.

Savršeno rešenje bi bilo da izbegavamo sve vrste gotove hrane koja se zagreva pred upotrebu, nepasterizovano mleko i mlečne proizvode. Ukoliko i podgrevamo hranu, trebalo bi je dobro zagrejati, a povrće i voće uvek dobro oprati.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare